Reseptit

Hedelmäsorbet

Kolme eri makuista hedelmäistä sorbettia valmistetaan mansikka-, mango- ja avocadovaahdosta. Vaahdot on helppo valmistaa etukäteen. Jäädytettynä niistä syntyy sorbettimaisia jälkiruokia.

Teksti:
Leena Valta
Kuvat:
Norman Ojanen

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Mansikkavaahto:

  • 1 l mansikoita
  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 4 liivatetta
  • 2 valkuaista

Mangovaahto:

  • 300 g mangoa (tuoreena tai säilykkeenä)
  • 1 dl vettä
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 4 liivatetta
  • 1/2 dl sitruunanmehua

Avokadovaahto:

  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 liivatetta
  • 1/4 sitruunamehua
  • 2 avokadoa
  • 1 valkuainen

Valmistusohje

 

Mansikkavaahto:

  1. Liota liivatteet runsaassa kylmässä vedessä. Kuumenna vesi ja sokeri liemeksi. Anna liemen kiehua hiljalleen, kunnes pohjasta nousee helmimäisiä kuplia. Ota kattila liedeltä ja purista liivatteet yksitellen kuumaan liemeen.
  2. Soseuta mansikat. Lisää jäähtynyt liemi soseeseen.
  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita vaahto kevyesti käännellen soseeseen. Tarjoa kylmänä.

Mangovaahto:

  1. Kuori ja paloittele mango. Liota liivatteet runsaassa kylmässä vedessä. Sekoita ja kuumenna vesi ja sokeri liemeksi. Anna liemen kiehua hiljalleen, kunnes pohjasta nousee helmimäisiä kuplia. Ota kattila liedeltä ja purista liivatteet kuumaan liemeen yksitellen.
  2. Kaada sitrusmehu mangopalojen päälle ja soseuta ainekset tasaiseksi tehosekoittimella.
  3. Lisää jäähtynyt liivatesokeriliemi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita vaahto kevyesti käännellen soseeseen. Sekoita kuohkeaksi.

Avokadovaahto:

  1. Liota liivatteet runsaassa kylmässä vedessä. Kuumenna vesi (1 dl) ja sokeri liemeksi. Anna liemen kiehua hiljalleen, kunnes pohjasta nousee helmimäisiä kuplia. Ota kattila liedeltä. Purista liivatteista yksitellen vesi pois ja sulata ne sokeriliemeen.
  2. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Purista sitrusmehu avokadojen päälle ja soseuta ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää jäähtynyt liivatesokeriliemi.
  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita vaahto kevyesti käännellen soseeseen. Tarjoa kylmänä.

Kunkin hedelmävaahdon valmistaminen kestää noin 15 minuuttia.

Voit tarjoilla hedelmävaahtoja jälkiruokana sellaisenaan tai tehdä niistä sorbettia.

Jos teet sorbettia, pakasta kutakin vaahtoa vuorokausi tai vähintään noin 4 tuntia. Sekoita vaahtoja muutaman kerran pakastamisen aikana, jotta niiden rakenteesta tulee tasaisempi.

X