9.12.2013

Helppo saaristolaisleipä

Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Jorma Marstio

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

2

Arvostelu

Helppo saaristolaisleipä on mainio tarjottava vaikkapa joulupöydässä, mutta maistuu vuoden ympäri. Saaristolaisleipä on myös oiva ruokalahja ystävälle.

Ainekset

1 l piimää
50 g hiivaa
2.5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
7 dl (noin) vehnäjauhoja

vuokien voiteluun:

voita

leipien voiteluun:

siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Valmistusohje

Tällä Teresa Välimäen reseptillä leivot kaksi saaristolaisleipää. Anna toinen saaristolaisleipä vaikka joululahjaksi ystävälle.

Valmista saaristolaisleipä näin:

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.
2. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.
3. Paista saaristolaisleipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
4. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.

Kommentit (23)

Hei Marika,

ohjeesta tulee kaksi leipää, kun jaat taikinan 1,5 litran vuokiin.

Terveisin,

Emmi Ruoka.fi:n toimituksesta




0



0

Mistä löytyy sellainen leipuri joka tekee 2 leipää,jos piimää on vain 1dl?Kysynpä vaan… Oiskohan 5dl piimän määrä?? Varmaan ”painovirhe” paholainen.




0



0

Moi! Onkohan ohjeeseen päässyt painovirhe paholainen. Pitäisikö piimää laittaa kuitenkin litra desin sijaan?




0



0

Piimän määrä on väär ässä yksikössä dl pitäisi olla l.




0



0

Onko tuossa piimän määrässä virhe, vain yksi desilitrako? Pitäisi varmasti olla enemmän???




0



0

Nyt tainnut painovirhepaholainen iskeä. Piimän määrä väärä luultavammin pitäisi olla 1l eikä 1 d




0



0

Johan se on moneen kertaan tuossa yllä todettu, että nestettä 1 litra! Ohjeessa on kirjotusvirhe. On paras ja helppotekoisin saaristolaisleipä, mitä olen tehnyt. Ja olen tosiaan tehnyt niitä vuosien mittaan valtavan määrän.




0



0

Ohjeesta taitanee puuttua hiukan nestettä. Piimää kuuluisi olla 1 litra 1 dl:n sijaan?




0



0

Kun leipä laitetaan pariksi päiväksi tekeytymään, riittääkö et on leivinliinalla peitettynä vai pitäiskö laittaa esim muovipussiin ettei ihan kovetu?




0



0

Onhan se kumma juttu kun ei reseptiä saada korjattua! Tehkää nyt jotakin että desi/litramitta tulisi oikein!




0



0

Teresa Välimäen saaristolaisleipäohjeessa täytyy olla virhe. Ohjeessa on ainoastaan 1dl piimää??




0



0

Huomasin saman, älkää vaan tehkö ohjeen mukaan. Pitää olla litra piimää.




0



0

No sehän on selvää että piimää tulee 1litra. Todella helppo tehdä ja onnistuu melko varmasti. Maukas leipä. Tein 2 annosta. Yhden leivän jätin itselle muut annoin lahjaksi. Leipä tuli syödyksi. Tuhtia tavaraa.




0



0

Ei ollut äitini huomannut käydä kommentteja lukemassa… kovasti ihmetteli tehdessään tuota piimämäärän vähyyttä. No, leivät meni pieleen ja mielipahaahan siitä aiheutui. Kuinka kauan voi mennä, että ohje saadaan korjattua?? Ei pitäis olla iso homma….




0



0

Hei. Piimää pitäisi laittaa 1 litra eikä vain 1 dl niin kuin reseptissä lukee. 😉




0



0

Hei
Resepti on nyt viimein tarkistettu ja korjattu.
Olemme pahoillamme virheestä aiheutuneesta harmista ja etteivät kommentit ole sattuneet silmäämme aiemmin.

Ruoka.fi:n toimitus/Leena




0



0

kuinka monta leipää ohjeesta tulee?




0



0

Hei Marika,

ohjeesta tulee kaksi leipää, kun jaat taikinan 1,5 litran vuokiin.

Terveisin,

Emmi Ruoka.fi:n toimituksesta




0



0

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi