Reseptit

Hirven lapapaistikkaat, hunajajuurekset ja mustaherukkakastike

Mistä resepti illallisateriaan? Alhaalla oleva resepti hirven lapapaistikkaille, hunajajuureksille ja mustaherukkakastikkeelle auttaa juhlien suunnittelussa!

Teksti:
Jouni Flinkkilä
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Hirven lapapaisti

  • 1 kg hirvenlapapaistia
  • vahvaa lihalientä
  • valkosipuli
  • mustapippuria
  • rosmariinia
  • suolaa

Hunajajuurekset

  • 300 g porkkanaa
  • 300 g lanttua
  • 300 g punajuurta
  • 3 rkl hunajaa
  • ½ dl voisulaa
  • ripaus suolaa

Mustaherukkakastike

  • 4 dl valmista punaviinikastiketta (esimerkiksi Puljonki )
  • 2 dl punaviiniä
  • 1 dl mustaherukkahyytelöä

Valmistusohje

Hunajajuurekset ja hirven lapapaisti mustaherukkakastikkeen kanssa valmistuu näin:

Hirven lapa on mureaa ja maittavaa lihaa, jossa on mieto riistan maku. Se sopii paloiteltuna paitsi lihapatoihin tai hitaasti keitettäväksi. Tarjoa hirvenlapa mustaherukka-kastikkeen kanssa. Huom! Voit käyttää hirven asemasta esimerkiksi naudan lapapaistia.

1. Poista kalvot paistista ja leikkaa se isoiksi annospaloiksi, ruskista palat.

2. Tee vahva lihaliemi ja keitä lapapaloja liemessä hiljaa 3–4 tuntia ihan kypsäksi asti. Jäähdytä liemessään.

3. Leikkaa hunajajuurekset kuutioiksi ja laita uunivuokaan, päälle mausteet ja sitten uuniin, 185°C. Kypsennä uunissa välillä käännellen. Punajuuret omassa vuoassaan, etteivät värjää muita juureksia. Jätä juurekset aavistuksen napakoiksi.

4. Tee viimeiseksi mustaherukkakastike. Keitä kastiketta hiljalleen ja mausta mieleiseksi. Myös karpalohyytelö sopii vallan mainiosti tähän kastikkeeseen.

5. Rakenna annos, leikkaa lapapala ronskeiksi viipaleiksi ja lämmitä ne liemessään tarjoiluhetkellä. Lisukeperunaksi käy mainiosti vaikkapa yrtein ja parmesanilla hunnutettu puolikas rosamunda.

Saatat pitää myös uunijuureksista kreikkalaisittain.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään jouluvuoka eli juureskranssi

X