Reseptit

Hirven lapapaistikkaat, hunajajuurekset ja mustaherukkakastike

22.10.2014 Teksti: Jouni Flinkkilä Kuvat: Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

1 kg hirvenlapapaistia
vahvaa lihalientä
valkosipuli
mustapippuria
rosmariinia
suolaa

Hunajajuurekset

300 g porkkanaa
300 g lanttua
300 g punajuurta
3 rkl hunajaa
½ dl voisulaa
ripaus suolaa

Mustaherukkakastike

4 dl valmista punaviinikastiketta (esimerkiksi Puljonki )
2 dl punaviiniä
1 dl mustaherukkahyytelöä

Valmistusohje

Hirven lapa on mureaa ja maittavaa lihaa, jossa on mieto riistan maku. Se sopii paloiteltuna paitsi lihapatoihin tai hitaasti keitettäväksi. Tarjoa hirvenlapa mustaherukka-kastikkeen kanssa. Huom! Voit käyttää hirven asemasta esimerkiksi naudan lapapaistia.

1. Poista kalvot paistista ja leikkaa se isoiksi annospaloiksi, ruskista palat.

2. Tee vahva lihaliemi ja keitä lapapaloja liemessä hiljaa 3–4 tuntia ihan kypsäksi asti. Jäähdytä liemessään.

3. Leikkaa juurekset kuutioiksi ja laita uunivuokaan, päälle mausteet ja sitten uuniin, 185°C. Kypsennä uunissa välillä käännellen. Punajuuret omassa vuoassaan, etteivät värjää muita juureksia. Jätä juurekset aavistuksen napakoiksi.

4. Tee viimeiseksi mustaherukka-kastike. Keitä kastiketta hiljalleen ja mausta mieleiseksi. Myös karpalohyytelö sopii vallan mainiosti tähän kastikkeeseen.

5. Rakenna annos, leikkaa lapapala ronskeiksi viipaleiksi ja lämmitä ne liemessään tarjoiluhetkellä. Lisäkeperunaksi käy mainiosti vaikkapa yrtein ja parmesanilla hunnutettu
puolikas rosamunda.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *