Reseptit

Hirviborssi

Teksti: Maarit Cederberg

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 rkl öljyä
  • 4 etikkapunajuurta +
  • 1 dl etikkalientä
  • 2 sellerinvartta tai pieni lohko juuriselleriä
  • 2 sipulia
  • puolikas keräkaali
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 rkl hunajaa
  • 400 g hirvijauhelihaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 timjaminoksa ruukkuyrtistä tai 1 tl kuivattua timjamia
  • noin litra vettä
  • kasvisliemikuutio

keiton höysteeksi:

  • 2 dl paksua jogurttia tai smetanaa
  • 1 dl kaprismarjoja
  • 2 dl etikkakurkkua suikaloituna

Valmistusohje

Suikaloi etikkapunajuuri, sellerinvarret tai kuorittu sellerinjuuripala, sipulit sekä keräkaali.

Kuumenna kattilassa öljytilkka ja kuullota kasvikset öljyssä läpikuultaviksi. Lisää kuminansiemenet ja rouhittu mustapippuri sekä hunaja. Pirskota päälle etikkapunajuurien lientä desin verran ja lisää vettä kunnes kasvikset peittyvät väljään liemeen. Jätä kattila hautumaan miedolle lämmölle.

Paahda jauheliha kuumalla pannulla reilusti ruskistaen. Murenna kasvisliemikuutio pannulle ja lisää vettä niin, että liha saa hiljalleen hautua kasvisliemessä. Juuri ennen tarjoilua kaada kuuma lihaseos kaalikeiton joukkoon ja sekoita varovaisesti nostellen. Näin hirven oma maku säilyy keitossa hienona mausteena.

Varaa keiton seuraksi paksua jogurttia, suikaloitua herkkukurkkua ja kapriksia. Paahda keittolautasen reunalle kokorukiinen leipäviipale.

Vinkki:

Uusi Itämeren ruokakolmio julkistettiin joulukuun (2011) puolivälissä. Hankkeessa yhdistettiin Diabetesliiton, Sydänliiton ja Itä-Suomen yliopiston tuoreimmat ruokanäkemykset. Enää ei mennä merta edemmäs kalaan, vaikka kolmion mallina onkin toiminut hyväksi havaittu Välimeren ruokavalio. Nyt riittää, että mennään metsään ja lähivesille.

Suomalaisessa ruokakolmiossa ateriat kootaan ruokaperinteen mukaisista aineksista. Juurekset, vihannekset, marjat sekä hedelmät ovat ruoan perusta, jota rikastetaan liha-, kala- ja vilja-annoksin. Maitotuotteita suositellaan nautittavaksi päivittäin, mieluiten vähärasvaisina. Kolmiomallissa rasvan laatuun on paneuduttu ponnekkaasti. Kolmioon on sijoitettu kokonaan uusi ruokaryhmä, pehmeän rasvan lähteet kuten kala ja rypsiöljy.

Eräkeittiössä ruokakolmio toimii luonnostaan. Riista on aitoa ruokaperinnettä, joka ansaitsee paikan kolmiossa.

Ruokakolmion hengessä keiton jälkiruoaksi haudutetaan talviomenoita uunissa, kaminan hiilloksella tai nuotiolla. Uuniomenoiden päälle voi ripotella paahtumaan kokojyväkaurahiutaleita ja ketohunajaa. Nautitaan vaniljakastikkeen kanssa.

Ruokakolmion mukaan paras janojuoma on vesi.

X