Reseptit

Helppo hirvipaisti

Helppo hirvipaisti on syysruokaa parhaimmillaan. Hirvipaisti kypsyy uunissa miedossa lämmössä hitaasti meheväksi. Nauti sienikastikkeen kanssa!

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Seppo Saarentola

Hirvipaisti sopii niin sunnuntai-illalliselle kuin juhlaan.

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Helppo hirvipaisti

  • 2 kg jäistä hirven sisä- tai paahtopaistia (1,5 -2 kg)

Mausteliemi:

  • 1.5 l vettä
  • 0.5 dl merisuolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl katajanmarjoja
  • 1 rkl kokonaisia mustapippureita
  • muutama tuore rosmariini- ja timjaminoksa tai pari rkl kuivattuja yrttejä
  • 2-3 valkosipulinkynttä

Valmistusohje

Helppo hirvipaisti valmistuu näin:

Hirvipaisti uunissa: Pane jäinen hirvipaisti ritilälle ja ritilän alle uunipannu, jossa on vettä. Kypsennä hirvipaistia 80 asteen uuninlämmössä noin 10 tuntia paistin paksuuden mukaan. Kuvan hirvipaisti kypsyi 6 tunnissa, mutta paksumman paistin kypsyminen voi viedä jopa 12 tuntia. Aika riippuu myös siitä, kuinka kypsää hirivipaistista halutaan. Edellä mainitussa ajassa hirvipaisti kypsyi sisältä punertavaksi.

Kypsyys on hyvä tarkistaa mittarilla. Työnnä mittari paistiin, kun se on sisältä sulanut. Ota paisti uunista, kun mittari näyttää 60:ntä astetta, jos haluat, että liha on punertavaa. Jatka kypsentämistä, jos haluat lihasta täysin kypsää.

Tee paistin kypsyessä mausteliemi. Kiehauta kaikki liemen aineet ja anna liemen jäähtyä.

Pane hirvipaisti korkeareunaiseen astiaan tai paisto- tai muovipussiin ja kaada liemi päälle. Peitä astia tai sulje pussi hyvin. Anna lihan maustua huoneenlämmössä vähintään viisi tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään. Ota hirvipaisti liemestä pois, kuivaa pinta ja leikkaa tarjolle.

Vinkki: Tarjoa tämä helppo hirvipaisti keitettyjen perunoiden, kasvisten ja sienikastikkeen kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy hirvitartar

X