Reseptit

Hirvipaisti ja marjoja

1.12.2018 Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Raikas paistileikkele sopii salaattipöytään, leikkeleeksi tai sellaisenaan pääruoaksi tuhdin kasvisruoan kanssa. Paistiviipale on myös herkullinen eväsleivän täyte.

Ainekset

Hirvipaisti:

1 kg hirven paisti
1 dl punaviinimarjoja
1 dl mustaviinimarjoja
1/2 dl ruohosipulisilppua
4 pientä sipulia
4 laakerinlehteä
1 rkl katajan sinisiä marjoja, tuoreita variksenmarjoja tai juolukkaa
8 herukan lehteä uunivuokaan
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 nippu kuivattuja villivihanneksia kuten siankärsämöä, suolaheinää tai hevonhierakkaa
2 tl rouhittua karkeaa suolaa

Marjaliemi:

4 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 dl kokoon keitettyä puna- tai mustaherukkamehua

Valmistusohje

1. Jos käytät pakastettua lihaa, ota paketti jääkaappiin edellisenä päivänä ja anna lihan sulaa pakkauksessaan.

2. Kytke uuni 150-asteiseksi. Öljyä uunipannu ohuelti. Levitä pellin pohjalle mausteet ja aseta paisti sulamisliemineen pellille. Peitä kokonaisilla marjoilla ja kuivatuilla lehdillä. Kuori sipulit ja aseta paistin kylkeen. Ripota pintaan villivihanneksia kuten siankärsämön lehtiä ja ruohosipulia.

3. Kypsennä paistia matalassa lämmössä pari tuntia. Loppuvaiheessa voit suojata pinnan leivinpaperilla tai foliolla ja valuttaa pinnalle paistolientä.

4. Ota paisti uunista ja anna levätä ja jäähtyä. Rouhi pintaan karkea suola. Valmista marjaliemi. Tee marjoista kiehauttamalla mehu ja siivilöi. Keitä mehua, kunnes se on kastikemaista. Lisää hunaja. Anna mehun jäähtyä ja lisää joukkoon kylmäpuristettua oliiviöljyä. Maistele. Jos marjoissa ei ole happoisuutta, tipauta mukaan omena- viinietikkaa. Tuoreista marjoista kiehautettu mehu on luonnollisen hapokas.

TARJOILU: Leikkaa jäähtynyt paisti poikkisyihin ohuiksi viipaleiksi ja aseta tarjolle kuohkeina kekoina. Valuta lihakeon pinnalle marjalientä ja rouhi mukaan mustapippuria.

Tarjoa lisänä esimerkiksi sieni-perunakiusausta.

Julkaistu aiemmin

Lehden logo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme