Reseptit

Hirvivartaat ja karpalokastike

Tarjoa hirvivartaiden kanssa maa-artisokka-perunasosetta ja kasvismosaiikkia. Kuvan kasvikset on kypsennetty öljyssä paistamalla, mutta ne voi myös höyryttää kypsiksi.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Hirvivartaat

  • 400 g hirven sisä- tai ulkofileetä

Marinadi:

  • 3 rkl öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl silputtua rosmariinia
  • 2-3 viipaloitua valkosipulinkynttä
  • 2 tl timjamin lehtiä
  • mustapippuria

Karpalokastike:

  • 1 dl karpalo- tai puolukkamehua
  • 1 dl lihalientä
  • 1 tl hunajaa tai siirappia
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1-2 tl kastikesuurustetta
  • 1 rkl voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/2 dl karpaloita tai puolukoita

Valmistusohje

Hirvivartaat ja karpalokastike tehdään helposti näin:

1. Aloita marinoimalla hirvenliha. Paloittele hirvenfilee 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi. Pane palat muovipussiin. Sekoita marinadi ja kaada pussiin. Anna lihan maustua 3 tuntia tai yön yli. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Pane bambuvartaat likoamaan kylmään veteen vähintään 15 minuutiksi.

2. Tee karpalokastike. Sekoita kastiketta varten karpalo- tai puolukkamehu, lihaliemi, hunaja tai siirappi ja soijakastike kattilassa. Keitä pari minuuttia. Mausta kastike ja suurusta kevyesti. Keitä 1 minuutti ja viimeistele sitten  kastike voilla. Sekoita joukkoon kokonaiset marjat.

3. Pujota hirvenlihapalat bambuvartaisiin. Kuumenna isolla paistinpannulla 1 rkl voi-öljyseosta. Paista hirvivartaita pari minuuttia joka puolelta, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja nosta lautasille. Tarjoa hirvivartaat karapalokastikkeen ja maa-artisokkapyreen ja paahdettujen kasvisten, esimerkiksi porkkanoiden kanssa.

Saatat pitää myös mehevistä hirvikääryleistä, riistapyöryköistä tai hirvenjauhelihapihveistä ja uunijuureksista.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään hirvikäristys

X