9.5.2012

Hummeriherkku

Teksti: Inga Aaltonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

2

Arvostelu

Ainekset

1 kookas hummeri
2 kookasta tai 8 pientä kampasimpukkaa
250 g pinaatin lehtiä
puoli pulloa kuivaa, hapokasta valkoviiniä
4 dl kermaa
100 g voita
laadukasta oliiviöljyä
2 porkkanaa
2 keltasipulia
2 salottisipulia
1 pieni purjosipuli
4 tomaattia
sokeriherneitä
1 tl tomaattipyreetä
muskottikukkaa
mustapippuria
suolaa

Valmistusohje

Keitä elävä hummeri kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 3-5 minuuttia koosta riippuen ja jäähdytä se. Irrota varovasti melkein raaka liha pyrstöstä ja saksista. Riko kuoret uunipellille. Paahda kuoria grillissä, kunnes ne hiukan ruskistuvat. Käännä välillä. Pilko porkkanat, sipulit, purjo ja kaksi tomaattia ja kuullota ne runsaassa voissa. Lisää paahdetut hummerinkuoret ja viini. Keitä hiljalleen puoli tuntia.

Lisää kuorien päälle kerma ja jatka hiljaa hauduttamista vielä tunti. Varo ylikuohumista ja kääntele aineksia välillä. Puhdista pinaatin lehdet ja poista kanta. Ryöppää lehtiä kiehuvassa vedessä minuutin verran. Kaada vesi pois, purista pinaatit kevyesti keräksi ja leikkaa viipaleiksi veitsellä. Hauduta lehtiä voissa käännellen kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla ja muskottikukalla.

Kalttaa tomaatit kastamalla ne kuumaan veteen ja poistamalla kuori. Poista myös siemenet jaleikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi. Siivilöi kuorista ja vihanneksista keitetty liemi kasariin. Liemen pitäisi olla kastikemaisen paksuhkoa, keitä tarvittaessa kokoon. Lisää liemeen tomaattipyreetä, cayennenpippuria, mustapippuria ja suolaa.

Kiillota kastike lisäämällä runsas nokare voita. Vispilöi kastiketta, ettei se leikkaannu. Paahda kampasimpukat voissa rapean ruskeiksi pinnalta, jätä sisus meheväksi. Siirrä syrjään ja puhdista pannu. Lisää pannulle oliiviöljyä ja nokare voita.

Kuumenna voissa varovasti hummerin pitkittäin halkaistu pyrstö ja ruodottomat saksilihat ja nosta vielä hetkeksi kampasimpukat pannulle ja mausta ne sormisuolalla ja mustapippurilla.

Kokoa annos: tee haudutetusta pinaatista peti ja asettele sille hummeri, viereen kampasimpukat ja valele niitä kastikkeella. Asettele tomaattikuutiot ja sokeriherneet ympärille. Tarjoa annoksen kanssa vaaleaa kateleipää ja vuosikertasamppanjaa.
 

  • Tuoreen hummerin asemesta voi käyttää pakastettua, lieriöön pakattua hummeria.
  • Kastikkeen makua voi tehostaa valmiilla hummerifondilla.

Resepti: Jukka Sinivirta

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi