Reseptit

Hunajaiset maksapihvit

27.3.2014 Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Kari Hautala

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

400 g hirven tai peuran maksaa

Mausteliemi:

2 rkl hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
karkeaa suolaa hyppysellinen
1 tl tuoretta salviaa
muskottipähkinää ja maustepippuria
1 rkl öljyä

paistamiseen:

50 g voita
1 rkl öljyä
4 tuoretta salvianoksaa

Valmistusohje

Maksa kypsyy nopeasti ja tarvitsee vain pienen esikäsittelyn. Vartissa mehevä lihapala on jo lautasella. Tässä hunajaisten maksapihvien ohje.

Poista maksan kalvot ja leikkaa maksa noin sentin viipaleiksi. Sekoita hunaja, sinappi ja karkea suola sekä salvia. Lisää muskottipähkinä ja maustepippuri sekä öljy. Hierrä seos tahnamaiseksi ja levitä maksaleikkeille. Anna maustua kymmenen minuuttia.

Kuumenna pannu ja siinä öljy sekä voi pähkinäiseksi. Paista maksaviipaleet molemmin puolin. Nuoren eläimen maksa kypsyy nopeasti ja on mehevää pikaisen pintapaiston jälkeen. Pyöräytä saman tien pannulla tuoreita yrttioksia rapeaksi.

Pirskota paistuneiden maksapalojen päälle muutama pisara sitruunaa tai viinietikkaa. Tarjoa maksaleikkeet irtonaiseksi keitettyjen spelttihelmien, ohran tai riisin kanssa. Myös pehmeä perunamuusi on maksan seurassa makoisa lisä. Puolukka ja pikkelsit kirpeyttävät annoksen.

Vihje: Jos paahdat maksan grillissä, mausta pihvi vasta kypsennettynä. Ohenna mausteseos öljyllä ja viinietikalla tai sitruunalla ja sivele pullasudilla paistopinnoille. Anna maksan maustua sillä aikaa, kun esimerkiksi kokoat salaatin kevätkasviksista.