Reseptit

Inkiväärisima

Inkiväärisima on raikas kesäjuoma. Siman juontia ei kannata jättää vain vappuun. Tarjoa inkiväärillä säväytettyä simaa vaikka juhannusjuhlissa.
Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Kari Hautala

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Inkiväärisima:

  • 5 l vettä
  • 700 g sokeria,josta puolet tummaa ruokosokeria
  • 2 sitruunaa
  • 2 cm:n pala inkiväärijuurta
  • 1/2 tl kuivahiivaa

Pulloon:

  • 6 kpl mustaherukan lehtiä
  • 1 dl rusinoita

Valmistusohje

Inkiväärisima tehdään näin:

1. Kuori sitruunoiden kuori ja huuhdo kuorisuikaleet hyvin. Poista valkoinen osa sitruunan päältä ja viipaloi sitruuna ohuelti suoraan tölkkiin. Kuori inkiväärin juuri ja viipaloi. Huuhdo mustaherukan nuoret lehdet.

2. Vanhanaikaiseen simaan puolet sokerista on paahdettu pannulla ja käytetty siman makua ja väriä vahvistamaan. Nyt kaupoista saa ruskeaa sokeria, joka käy sellaisenaan maun tehosteeksi. Mittaa sokerit suoraan käymisastiaan.

3. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada tölkkiin sokerien joukkoon ja anna liueta tasaisesti. Samalla liemi jäähtyy hiukan. Lisää sitruunan kuoret ja hedelmälihaviipaleet, huuhdotut herukanlehdet sekä inkivääriviipaleet liemeen. Ripota lopuksi joukkoon hyppysellisen verran kuivahiivaa.

4. Suojaa tölkki paperilla ja anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jolloin sima on alkanut hiukan kuplia. Siivilöi liemi. Varaa viiden litran edestä puhtaita pulloja, jotka on kuumakäsitelty ja tipauta kuhunkin pulloon muutama rusina. Valuta liemi pulloihin ja korkita löysästi. Vie kylmään ja anna juoman käydä pari päivää eli kunnes rusinat alkavat kohota pintaan.

5. Säilytä sima kylmässä ja tarjoa viileänä.

Katso myös: Raparperisima

Katso myös Kotiliesi.fi: Mustaherukanlehtisima

X