Reseptit

Intialainen kardemummakala – kokeile jo tänään

6.5.2014 Teksti: Inga Aaltonen Kuvat: Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

1/2-1 kg:n kalafilee (kuhaa, kampelaa tai ruodotonta pallasta)
3 rkl sitruunamehua
1 tl jauhettua chiliä
1 tl kurkumaa
suolaa
4-5 valkosipulinkynttä
tuoretta inkivääriä
1 keskikokoinen sipuli
1 nippu kesäsipulia tai kevätsipulia
4 rkl öljyä
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 dl tomaattisurvosta
1 dl vettä
10 vihreää kardemummaa
2 dl kookosmaitoa
suolaa

Valmistusohje

Intialainen kardemummakala tarjotaan villiriisin kanssa. Katso tästä nauvolaisen Ravintola Lanternan herkullinen resepti ja kokeile.

Leikkaa kala 3–5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Sekoita sitruunamehuun 1⁄4 tl chiliä, 1⁄4 tl kurkumaa ja 1⁄2 tl suolaa. Hiero kalapalat mausteisella mehulla ja anna niiden maustua viileässä tunnin.

Kuori valkosipulinkynnet, saksanpähkinän kokoinen pala inkivääriä ja sipuli. Murskaa ja hienonna valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja tuore vihreä sipuli ohueksi silpuksi.

Kuumenna sinapinsiemeniä öljyssä keskilämmöllä. Lisää sipulit, inkivääri ja valkosipuli. Pienennä lämpöä, sekoita, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää loput chilistä ja kurkumasta ja anna hautua vielä puolisen minuuttia.

Sekoita joukkoon tomaattisurvos, vesi, kokonaiset kardemummat ja kookosmaito. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen kiehua hiljakseen 15–20 minuuttia.

Lisää kalapalat kastikkeeseen, suurimmat palat ensin. Sekoita varoen, kunnes kalapalat kuumenevat. Kala kypsyy 1–3 minuutissa kalan paksuudesta riippuen. Tarjoa heti.

Ohje: Ravintola Lanterna, Nauvo