Reseptit

Jeanineperunat eli herttuatarperunat

Mantelisia jeanineperunoita tarjoillaan Boudin blanc -makkaralla ja kastanjoilla täytetyn ankan kanssa. Lisänä glaseerattuja vihanneksia, sekä sokeroituja kastanjoita, joita saa valmiina kaupasta.

Teksti:
Kaisa Nieminen
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 11/2 kg perunoita
  • 200 g voita
  • suolaa ja pippuria
  • muskottipähkinää
  • espelette-chiliä (tavallista punaista chilipaprikaa miedompaa)
  • 3–4 keltuaista
  • 1–2 kokonaista kananmunaa

kuorrutus

  • 3 kananmunaa
  • suolaa ja pippuria
  • 100 g vehnäjauhoja
  • 400 g mantelilastuja

Valmistusohje

1. Pese ja kuori perunat. Paloittele neljään osaan ja keitä kypsiksi. Nosta ne saman tien lävikköön valumaan. Aseta perunapalat pellille leivinpaperin päälle ja laita uuniin 180 asteeseen muutamaksi minuutiksi kuivumaan. Survo perunat sen jälkeen käsisurvimella tai käsivatkaimella. Laita muussi kattilaan ja kääntele sitä muutama minuutti miedolla lämmöllä niin, että nestettä haihtuu. Lisää muussiin voi ja mausta suolalla ja pippurilla sekä maun mukaan espelette-chilillä ja muskottipähkinällä. Ota pois liedeltä ja lisää keltuaiset ja kokonaiset munat hyvin sekoittaen.

2. Täytä pursotinpussi, jonka päässä on sentin aukko. Pursota perunamassa leivinpaperin päälle palloiksi. Laita kylmään kiinteytymään 20 minuutiksi.

3. Tee kuorrutus. Vatkaa kananmunien rakenne rikki lautasella. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Laita toiselle lautaselle vehnäjauhot ja kolmannelle mantelilastut. Pyöritä muusista tasaisia palloja kämmenellä. Kasta ne ensin jauhoihin, sitten munasekoitukseen ja lopuksi mantelilastuihin. Muista pyörittää perunapalloja huolellisesti jokaisessa vaiheessa.

5. Uppopaista perunapalloja muutama kerrallaan kuumassa 180-asteisessa öljyssä. Kypsyessään perunat nousevat pintaan. Valuta perunat talouspaperin päällä. Mausta kevyesti suolalla. Tarjoile välittömästi kuumina liharuoan kanssa. Perunoiden kanssa sopivat täytetty ankka ja glaseeratut vihannekset.

Resepti: Alain Bayon

Katso myös:

Karamelliperunat, Ruoka.fi
Perunakakut, Ruoka.fi
Vuohenjuustoperunat, Kotiliesi.fi

X