Reseptit

Jouluhirvi

Saadun saaliin mukaan joko kokonainen tai paloina pakastettu hirvipaisti käy tähän ruokaan. Varaa uunipannu ja sulata liha kunnolla, mieluiten yön yli huoneenlämmössä.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 kg hirvenlihaa sulatettuna
  • 400 g pekonia
  • 10 laakerinlehteä
  • 10 mustapippuria
  • 1 rkl suolaa
  • 4 rosmariininoksaa tai 1 tl neulasia
  • 8 kokonaista neilikkaa
  • 4 kuivattua luumua +
  • 4 kuivattua persikkaa +
  • 4 kuivattua omanaa sekahedelmäpakkauksesta
  • 4 punasipulia
  • 1 pieni pullo vahvaa punaviiniä (esimerkiksi Torresin Sangre de Toro)
  • 8 dl kasvislientä (juuresten keitinlientä)
  • 1 dl oliiviöljyä pannulle ja paistin päälle)

kastike:

  • noin 8 dl paistolientä
  • tummaa kastikesuurusta
  • (kermaa tai voita)
  • (puolukkahyytelöä)

Valmistusohje

 

Aseta liha tai lihapalat tiiviisti öljyllä valellulle pannulle. Ripota lihalle mausteet ja peitä liha pekonisuikaleilla. Korinpohjatyylillä ladotut pekoniviipaleet muodostavat napakan kuoren. Levitä pilkotut kuivahedelmät vuokaan ja kaada viini pannulle. Jatka nestettä kuumennetulla kasvisliemellä.

Peitä vuoka kinkunpaistokelmulla, voipaperilla tai foliolla ja anna hiljalleen kypsyä 150-asteisessa uunissa. Lihan lajin mukaan kypsennysaikaa on hyvä varata vähintään neljä tuntia.

Anna lihan hiukan jäähtyä paistoliemessä. Siivilöi lientä kattilaan noin 8 desiä. Kuumenna, tarkista maut ja suurusta ripoteltavalla tummalla kastikejauheella. Viimeistele kastike halutessa kermalla tai voinokareella tai puolukkahyytelöllä. Ota liha pannulta ja viipaloi. Voit tarjota lihan myös kastikkeessaan.

X