Reseptit

Jouluinen lihapata

Lihapata saa jouluisan maun kanelitangoista, neilikoista, maustepippu­rista ja rosma­riinista. Padan voi valmistaa jo ennakkoon ja vain lämmittää uunissa h­-hetken koittaessa.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi / Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Jouluinen lihapata:

  • 1 kg karjalanpaistilihoja
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3-4 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 kanelitankoa
  • 10 kokonaista neilikkaa
  • 10 kokonaista maustepippuria
  • 2 tl suolaa
  • 1/2 l hyvää lihalientä
  • (vettä)
  • 4 oksaa rosmariinia

Valmistusohje

1. Ota lihat huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.

2. Kuori ja lohko sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Paloittele porkkanat ja palsternakka.

3. Kuumenna puolet voista ja öljystä paistinpannulla ja ruskista lihat parissa erässä. Kaada ne uunipataan. Lisää loput voista ja öljystä ja ruskista sipulit ja juurekset. Kaada myös juurekset pataan.

4. Lisää pataan laakerinlehdet, kanelitangot, neilikat, maustepippurit ja suola. Lisää myös rosmariini. Kääntele ainekset sekaisin ja lisää pataan lihaliemi. Lisää tarvittaessa vettä niin, että ainekset melkein peittyvät.

5. Nosta pata 150-asteiseen uuniin ja hauduta noin 2 tuntia pari kertaa kypsennyksen aikana käännellen.

X