Reseptit

Jouluinen riistakäristyspata

Herkullinen riistakäristyspata sopii hienosti jouluaterian liharuoaksi perinteisen kinkun sijaan. Kuivatut sienet syventävät padan maun täyteläiseksi.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Jouluinen riistakäristyspata

  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 50 g voita
  • 1 kg poron­ tai hirvenkäristyslihaa
  • 3 dl pannun huuhdelientä
  • 1 pullo olutta
  • 1 rkl liha­ tai riistafondia
  • 25 g kuivattuja sieniä (esim. tat­teja tai torvisieniä)
  • 1 tl suolaa
  • 5 katajanmarjaa
  • 1 tl timjamia
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • 150 g selleriä
  • 2-3 tl makeaa sinappia
  • 120 g smetanaa
  • (puolukoita tai karpaloita hillosipuleita tai suolakurkkua)

Valmistusohje

1. Laita uuni kuumenemaan 200 ­asteiseksi. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota silput padassa voissa.

2. Ruskista käristysliha kol­messa erässä voissa paistinpan­nulla. Siirrä liha pataan sipulei­den joukkoon. Huuhtele pannu ruskistuskertojen välissä ja li­sää vesi pataan. Lisää olut, fon­di, sienet ja mausteet. Peitä pata ja kypsennä uunissa 1 tunti.

3. Kuori selleri ja leikkaa se pie­niksi kuutioiksi. Lisää selleri pa­taan sinapin ja smetanan kanssa. Kypsennä edelleen noin 45 mi­nuuttia, kunnes liha on mureaa.

4. Lisää tarjoiluvaiheessa val­miin padan pinnalle halutessasi karpaloita tai puolukoita ja hil­losipuleita tai suolakurkkukuutioita.

X