Reseptit

Joulukinkku

Pähkäiletkö, miten valmistat joulukinkun juhlapöytään? Ei hätää, tällä reseptillä taatusti onnistut!

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Joulukinkku

  • 1 juhlakinkku

Joulukinkun kuorrutus:

  • 3 rkl sinappia
  • ruiskorppujauhetta

Joulukinkun kastike:

  • 3 dl kinkun paistolientä
  • 1 dl omenasosetta
  • 1 rkl sinappia

Valmistusohje

Joulukinkku paistetaan näin:

Anna jäisen kinkun sulaa hitaasti jääkaapissa. Sulaminen vie vähintään pari vuorikautta. Nosta kinkku huoneenlämpöön ennen paistamista, että sen sisälämpötila nousee noin +10 asteeseen.

Pyyhi liha talouspaperilla kuivaksi. Pane kinkku ritilälle ja nosta ritilä uunipannun tai reunallisen pellin päälle. Lorauta uunipannuun tai pellille vähän vettä, joka estää siihen valuvaa rasvaa palamasta. Työnnä kinkun paksuimpaan kohtaan päältäpäin lämpömittari ja pane joulukinkku uuniin.

Kypsennä kinkkua 100–125 asteen uuninlämmössä, kunnes mittari osoittaa 75–80 astetta. Paistoaika riippuu kinkun alkulämpötilasta sekä kinkun koosta ja muodosta, mutta keskimäärin aikaa kuluu noin tunti kiloa kohti. Kinkku on mehevä, kun sisälämpötila on 75 astetta. Jos olet kypsemmän kinkun ystävä, sisälämpötila saa nousta 80 asteeseen.

Ota kinkku uunista pois ja valuta liemi talteen. Anna kinkun vähän jäähtyä.

Poista verkko ja nahka päältä, mutta jätä nahka potkaluun ympärille. Voitele kinkku sinapilla ja siivilöi pintaan ruiskorppujauhetta. Kuorruta kinkkua 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.

Siivilöi ja mittaa paistoliemi pieneen kattilaan. Lisää omenasose sekä sinappi, kuumenna kastike kiehuvaksi ja keitä, kunnes kastike on hieman saonnut.

Tarjoa joulukinkku sinapin kanssa. Kokeile esimerkiksi Teresa Välimäen hedelmäisen lempeää joulusinappia tai viskitilkalla maustettua Pepen sinappia.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kinkun rasvan keräys: Näin kierrätät joulukinkun paistorasvan oikein – 5 vaihtoehtoa

X