Reseptit

Joulun palsternakkakeitto

Samettisen palsternakkakeiton aika on joulurauhan julistamisen jälkeen. Sopan höysteenä on tänä jouluna piparimausteisia omenakuutioita.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 300 g palsternakkaa
  • 2 jauhoista perunaa
  • 1 purjon valkoinen osa
  • voita
  • 3 dl maitoa
  • 2 dl vettä
  • 1 kasvis- tai kanaliemikuutio
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 rkl puolikuivaa sherryä
  • suolaa, mustapippuria

Pinnalle

  • 1 iso kotimainen omena
  • 1 rkl voita
  • 2 tl hunajaa tai vaaleaa siirappia
  • ripaus piparkakkumaustetta
  • silputtua persiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja pilko palsternakat ja perunat. Leikkaa purjo renkaiksi. Sulata kattilan pohjalla noin lusikallinen voita. Kuumenna kasviksia sekoitelleen noin 5 minuuttia. Lisää maito ja vesi, murenna sekaan liemikuutio. Hauduta kasvikset pehmeiksi.

2. Soseuta ainekset samettiseksi keitoksi. Kaada sose kattilaan, lisää kerma ja tarvittaessa vähän maitoa. Mausta keitto sherryllä, suolalla ja pippurilla. Kuumenna ja anna hautua jonkin aikaa.

3. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Paista omenoita hetki voissa pannulla, lisää hunaja tai siirappi ja mausta ripauksella piparkakkumaustetta.

4. Jaa keitto pieniin soppakulhoihin, lisää pinnalle omenat ja silputtua persiljaa. Tarjoa tumman joululimpun kanssa.

Lisää palsternakasta:

Vihannesopas: palsternakka
Palsternakkakeitto ja curryllä maustetut palsternakkalastut
Palsternakkatikut ja sinappidippi
Hampunsiemen palsternakkasalaatti
Kotiliesi.fi: Palsternakkakeitto ja valkosipulikrutongit

X