Reseptit

Joulusämpylät

Joulusämpylät saavat pehmeytensä bataattisoseesta ja makunsa joulumausteista. Lämpimäiset maistuvat kaikkien suolaisten jouluherkkujen kanssa. Kokeile vaikka uunissa sulatettua camembertia sämpylöiden kumppanina.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

18

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Joulusämpylät:

  • 1 pkt (400 g) valmista bataattisosetta
  • 1 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1/2 dl öljyä tai voisulaa

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Pinnalle

  • unikon- ja seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Joulusämpylät leivotaan helposti näin:

1. Lämmitä bataattisose reilusti kädenlämpöiseksi mikrossa. Lisää vesi, suola, siirappi, pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva ja mausteet. Jos pidät reilusti mausteisesta leivästä, voit jopa tuplata mausteiden määrän. Sekoita ainekset hyvin.

2. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää rasva alustamisen loppupuolella. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä.

3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmat pois. Leikkaa taikinasta noin 18 tasakokoista palaa ja pyörittele ne sämpylöiksi. Laita sämpylät kahden leivinpaperin päälle joko kranssin muotoon tai irralleen toisistaan. Anna kohota hyvin liinan alla.

4. Voitele joulusämpylät munalla, ripottele pinnalle siemenet ja paista sämpylöitä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Katso myös: Karpalosämpylät

Katso myös Kotiliesi.fi: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit

X