Joulusämpylät
Joulusämpylät saavat pehmeytensä bataattisoseesta ja makunsa joulumausteista. Lämpimäiset maistuvat kaikkien suolaisten jouluherkkujen kanssa. Kokeile vaikka uunissa sulatettua camembertia sämpylöiden kumppanina.
Ainekset
Joulusämpylät:
- 1 pkt (400 g) valmista bataattisosetta
- 1 dl vettä
- 2 tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
- 1/2 dl öljyä tai voisulaa
Voiteluun
- 1 kananmuna
Pinnalle
- unikon- ja seesaminsiemeniä
Valmistusohje
Joulusämpylät leivotaan helposti näin:
1. Lämmitä bataattisose reilusti kädenlämpöiseksi mikrossa. Lisää vesi, suola, siirappi, pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva ja mausteet. Jos pidät reilusti mausteisesta leivästä, voit jopa tuplata mausteiden määrän. Sekoita ainekset hyvin.
2. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää rasva alustamisen loppupuolella. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä.
3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmat pois. Leikkaa taikinasta noin 18 tasakokoista palaa ja pyörittele ne sämpylöiksi. Laita sämpylät kahden leivinpaperin päälle joko kranssin muotoon tai irralleen toisistaan. Anna kohota hyvin liinan alla.
4. Voitele joulusämpylät munalla, ripottele pinnalle siemenet ja paista sämpylöitä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Katso myös: Karpalosämpylät
Katso myös Kotiliesi.fi: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous