Juha Reunasen vaalea juurileipä
Valokuvaaja Juha Reunanen vaivaa leipätaikinan ensin koneella, sitten käsin leivinpöydällä. Yhdestä satsista Juhan leipätaikinaa syntyy neljä reilun kokoista leipää. Leivän kyytipoikana hän tarjoaa usein taatelivoita, joka syntyy sekoittamalla silputtuja taateleita pehmeään voihin. Juurileipä säilyy hyvänä päiväkausia, mutta sen voi hyvin pakastaakin heti leivontapäivänä.
Ainekset
Leipäjuuri
- 1. päivänä:
- 1 viipale juureen leivottua leipää
- 5 dl vettä
- 300 g vehnäjauhoja
- Viitenä seuraavana päivänä:
- 2 dl vettä/päivä
- 2 dl vehnäjauhoja/päivä
- tilkka siirappia/päivä
Leipätaikina
- 400 g taikinajuurta
- 3 dl kylmää vettä
- 800–900 g jauhoaineksia yhteensä eli:
- keskikarkeita vehnäjauhoja yli puolet koknaismäärästä
- leseitä ja
- emmersihtijauhoja ja
- siemeniä ja
- spelttiä
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 20 g (vajaa 3 tl) suolaa
Valmistusohje
Vaalea juurileipä Juha Reunasen ohjeella leivotaan näin:
1. Tee ensin juuri: Murenna leipä veteen, lisää vehnäjauhot. Pidä juurta lämpimässä paikassa. Sekoita välillä. Lisää seokseen kerran vuorokaudessa vettä ja vehnäjauhoja noin viiden vuorokauden ajan. Ruoki juurta noin kerran päivässä lisäämällä sen joukkoon tilkka siirappia. Juuri alkaa kuplia parin vuorokauden kuluttua. Se on valmis, kun koostumus on hyytelömäinen. Säilytä valmis juuri jääkaapissa ja ota lämpimään hyvissä ajoin ennen leipomista. Käynnistä juuri sekoittamalla siihen vähän vettä ja jauhoja.
2. Pane juuri ja vesi taikinakoneen kulhoon, lisää leseet (noin 50 g) ja muita jauhoja yhteensä noin 700 g. Käytä konetta hiljaisella nopeudella, että ainekset sekoittuvat. Lisää jauhoja niin, että taikinan koostumus on aika tuhti. Vaivaa 10 minuuttia.
3. Lisää taikinaan oliiviöljy ja suola. Vaivaa kovemmalla teholla 5 minuuttia. Voit myös vaivata taikinan käsin. Venytä taikinapala pitkäksi. Taita päät keskelle, taputtele tasaiseksi ja toista monta kertaa. Valmiin taikinan ei pidä tarttua käsiin, ja siinä on kumipallomaisuutta. Anna taikinan levätä kulhossa huoneenlämmössä kelmun alla noin 1 tunti.
4. Jaa taikina 2–4 palaksi. Pyörittele ne palloiksi. Pane pallot kevyesti öljyttyihin kulhoihin, joissa taikinalla on tilaa nousta kaksinkertaiseksi. Peitä kelmulla, joka pitää taikinan kosteuden tallella. Anna nousta jääkaapissa 8–20 tuntia.
5. Lämmitä uuni 250-asteiseksi. Jos käytät paistokiveä, pane se kylmään uuniin kuumenemaan. Kumoa leipä kevyesti jauhotetulle alustalle. Sirottele jauhoja leivän pinnalle, tee muutamia viiltoja pintaan. Nosta leipä lastalla uuniin kiven päälle tai pellille. Heitä uunin pohjalle kupillinen kuumaa vettä. Laske uunin lämpö 200-asteeseen.
6. Paista leipää noin 40 minuuttia. Kun väri on kaunis, ota vaalea juurileipä pyyhkeeseen, koputtele pohjaa. Kypsästä leivästä kuuluu ontto kumahdus. Jäähdytä leivät peittämättöminä ritilän päällä.
Ohje: Juha Reunanen
Lisää ihanan tuoreita leipiä:
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous