Reseptit

Juustoiset hirvipyörykät

Hirvipyörykät saa makua juustosta. Tässä reseptissä voidaan käyttää tavallista juustoraastetta, kuten kermajuustoa tai emmentalia.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 dl kasvislientä
  • 1 muna
  • 800 g hirvijauhelihaa
  • 100 g juustoraastetta, esimerkiksi kermajuusto tai emmental
  • 1 tl suolaa
  • hiven valkopippuria
  • 1 rkl tuoreita yrttejä tai 2 tl kuivattua basilikaa ja rosmariinia
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 1 pieni purjo
  • 1 paprika
  • 2 rkl rypsiöljyä

kastike:

  • 2 dl vettä
  • paistolientä
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl tummaa Maizena-suurustejauhetta
  • mausteita tarvittaessa

sinappikastike:

  • 100 g smetanaa tai kermaviiliä
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl omenasosetta

Valmistusohje

Mittaa kulhoon korppujauhot ja kasvisliemi sekä muna.

Lisää jauheliha, juustoraaste, suola, tomaattisose, yrtit silputtuina sekä valkopippuri.

Leikkaa purjo halki, huuhtele hyvin ja silppua ohueksi. Poista paprikasta siemenet ja pilko hienoksi. Kuullota purjo ja paprika kevyesti öljytilkan kanssa pannulla ja lisää lihaseokseen.

Sekoita mureketaikina tasaiseksi ja pyörittele palleroiksi. Aseta pyörykät uunipellille ja kypsennä 200-asteisen uunin keskiosassa. Kuomugrillissä lihapullat voit kypsentää pienellä liekillä foliovuoassa. Avotulilla kypsennys onnistuu nuotiopannulla perinteisesti pienissä erissä paistamalla.

Ota paistoliemi talteen ja ohenna vedellä ja kermalla. Suurusta tumman kastikkeen Maizena-suurustejauheella, jonka saa ripotella suoraan kuumaan liemeen.

Vinkki:

Hirvipyörykät ovat täyteläinen alkupala kala-aterialla, somaa syötävää saunan jälkeen ja helppo puhtipala reissatessa.

Juhlissa riistapullat pujotetaan yrttitikkuihin tai kellutetaan pöytään purjoveneissä. Kylminä tarjottavat lihapullat saavat kyytipojakseen sinappikastikkeen.

Sinappikastike: Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi.

X