Reseptit

Kaalipiirakka

Kaalipiirakka maustuu meheväksi siirapilla.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 2 ½ dl maitoa
  • 1/4 palaa hiivaa
  • ripaus mineraalisuolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 100 g voita tai margariinia

täyte:

  • 1 ½ - 2 kg valkokaalia
  • 2 sipulia
  • tilkka öljyä
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • kuivattua meiramia tai hienonnettua tuoretta meiramia
  • (tilkka vettä tai kasvislientä)

voiteluun:

  • munaa

Valmistusohje

Tee ensin täyte. Hienonna kaali ja kuoritut sipulit. Kuumenna tilkka öljyä padassa. Lisää kaali, sipulit sekä mausteet ja tarvittaessa tilkka vettä tai kasvislientä. Hauduta kaalia miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin 45 minuuttia tai kunnes se on sopivan pehmeää.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää mineraalisuola ja siirappi. Alusta jauhot taikinaan vähitellen ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi. Anna taikina kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli toinen pala pellin kokoiseksi levyksi. Nosta levy leivinpaperin päälle pellille.

Levitä vähän jäähtynyt täyte levyn päälle.

Kauli loput taikinasta kanneksi ja nosta kansilevy täytteen päälle. Nipistele reunat hyvin yhteen ja taita reunat piirakan alle.

Voitele piirakka munalla ja pistele pinta haarukalla.

Paista 200 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia. Leikkaa valmis piirakka neliöiksi.

X