Reseptit

Kaisan piparitaikina

Kaisan piparitaikinalla loihdit joulun maukkaimmat piparkakut.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Maustesiirappi:

  • 1 dl vettä
  • 1 dl tummaa siirappia
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 tl maustepippuria
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 200 g voita

Piparitaikina:

  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • Maustesiirappi
  • 2 tl soodaa
  • noin 7 dl vehnäjauhoja tai speltiä

Valmistusohje

Piparitaikina tehdään näin:

Keitä ensin maustesiirappi: Mittaa kattilaan 1 dl vettä ja 1 dl tummaa siirappia sekä 2 tl kutakin maustetta: kanelia, kardemummaa, maustepippuria, inkivääriä ja pomeranssinkuorta sekä lopuksi 1 tl neilikkaa. Kiehauta liemi ja lisää siihen 200 grammaa voita. Kun voi on sulaa, ota kattila liedeltä.

Vaahdota kulhossa 2 munaa ja 2 dl sokeria. Kaada koko ajan sekoittaen joukkoon maustesiirappi. Sekoita joukkoon 2 tl soodaa ja vähitellen noin 7 dl vehnäjauhoja tai speltiä, jota tarvitset hiukan vähemmän kuin tavallista vehnää. Pane piparitaikina kylmään, missä taikina jähmettyy jo hyvälle alulle.

Lisää kaulintavaiheessa jauhoja pöydälle tarpeen mukaan. Kauli piparitaikina ohueksi levyksi, ota muotilla pipareita ja aseta ne suoraan leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes väri tummuu. Ole tarkkana, uunit ovat piparinpaistossa yllättävän yksilöllisiä.

Katso myös: Piparkakut tuoksuvat joululta

Katso myös Kotiliesi.fi: Vaaleat piparit

X