Reseptit

Kala-parsapiirakka

Kala-parsapiirakassa on maukas ruis-perunataikinapohja ja se on maukas juhlapöydän tarjottava.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

30

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 pkt (à 400 g) ruis-perunataikinaa

täyte:

  • 1 purjosipuli
  • tilkka öljyä
  • 2 tlk (à noin 200 g) omaan liemeensä säilöttyä lohta tai vastaava määrä savukalaa
  • 2 tlk (à noin 300 g) vihreää tankoparsaa
  • 1 nippu tilliä
  • 150 g juustoraastetta
  • 4 munaa
  • 4 dl nestettä (lohen säilöntäliemi, 2 1/2 dl kevytruokakermaa sekä tarvittaessa kalalientä tai vettä)
  • mineraalisuolaa ja rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

 

Pane sulaneet taikinalevyt päällekkäin ja kauli ne ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Nosta taikina uunipannuun niin, että se peittää uunipannun pohjan ja reunat. Kauli ylimääräinen taikina uudelleen ohueksi levyksi ja leikkaa siitä taikinapyörällä nauhoja.

Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjosipuli. Kuumenna öljy pinnoitetussa paistinpannussa, lisää purjosipuli ja kuullota se pehmeäksi.

Valuta lohi ja ota liemi talteen. Paloittele lohi ja poista siitä nahka sekä selkäruoto. Käsittele samalla tavalla savukala, jos käytät sitä. Valuta ja paloittele parsat. Hienonna tilli. Sekoita kuullotettu purjosipuli, hienonnettu tilli sekä juustoraaste lohi- ja parsapalojen joukkoon. Levitä aineet taikinan päälle uunipannuun.

Riko munien rakenne. Mittaa lohen säilöntäliemi ja lisää ruokakerma sekä tarvittava määrä kalalientä tai vettä. Mausta seos maun mukaan mineraalisuolalla sekä mustapippurilla.

Kaada seos muiden täyteaineiden päälle uunipannuun. Tee pintaan ristikko taikinanauhoista ja kiinnitä nauhat hyvin piirakan reunaan.

Paista piirakkaa 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia, kunnes pohja on kypsä ja täyte kokonaan hyytynyt.

Leikkaa piirakka tarjolle pieniksi suupaloiksi.

Vihje: Voit myös kypsentää piirakan kahdessa pyöreässä piirasvuoassa.

X