Reseptit

Kalaliemi

Vastustamattoman kalakeiton salaisuus on maukas kalaliemi. Kun liemen valmistaa alusta alkaen itse, syntyy makuelämys. jota on vaikea päihittää.

Teksti:
Juha Jormanainen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg kalan ruotoja ja päitä
  • 1.5 l vettä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • purjon valkoinen osa
  • 1 kookas sipuli
  • 6-8 kokonaista valkopippuria
  • puolikas fenkoli
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 porkkana
  • 3-5 herkkusientä
  • muutama persilijanoksa
  • suolaa

Valmistusohje

Hyvän kalakeiton perustana on tietenkin kalaliemi. Tässä on syytä huomauttaa, että liemikuutiot on jätettävä kauppaan ja opeteltava oikean kalaliemen valmistaminen. Liemikuutioissa on natriumglutamaattia, joka ei ole tutkimusten mukaan terveellistä. Lisäksi itse tehdyn kalaliemen maku on aivan ylivertainen. Liemen teko vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos palkitsee.

Aloita huuhtelemalla kalan päät ja ruodot huolellisesti kylmässä vedessä. Poista veri sekä kidukset huolellisesti. Halkaise päät ja paloittele ruodot. Paloittele seuraavaksi vihannekset.

Laita päät ja ruodot kattilaan, jossa on 1,5 litraa kylmää vettä. Kiehauta vesi hitaasti ja kuori pinnalle nouseva vaahto tarkkaan pois. Lisää liemeen vihannekset ja mausteet. Keitä hiljaisella tulella puoli tuntia.

Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja keitä sitä kokoon, kunnes jäljellä on noin litra. Jäähtyessään liemi muuttuu hyytelömäiseksi. Jäähdytä ja käytä heti tai pakkaa Minigrip- pusseihin.

X