Reseptit

Kalkkunapaisti

Inkivääri ja appelsiini ovat tämän kalkkunapaistin salaisuus. Valmiin paistin päälle levitetään kerros appelsiinimarmeladia ja kastiketta.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kalkkunapaisti

  • 1 kg kalkkunan rintafileetä tai valmiiksi suolattu fileerulla

marinadi:

  • pieni pala tuoretta inkivääriä tai vähän jauhettua inkivääriä
  • 2 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1/2 dl öljyä
  • tuoretta tai kuivattua rosmariinia
  • ripaus rouhittua mustapippuria

päälle:

  • 1 dl appelsiinimarmeladia
  • 1 appelsiini

kastike:

  • 3 dl paistolientä
  • 2 rkl maizenasuurustetta vaaleille kastikkeille
  • ripaus mineraalisuola
  • ripaus valkopippuria
  • tuoreita hienonnettuja yrttejä

Valmistusohje

Kalkkunapaisti tehdään näin helposti:

  1. Pane kalkkunan rintafilee paistopussiin.
  2. Kuori ja raasta tuore inkivääri.
  3. Sekoita keskenään kaikki marinadin aineet ja kaada marinadi kalkkunan rintafileen päälle paistopussiin. Sulje pussi ja kääntele sitä niin, että liha maustuu kauttaaltaan. Pidä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  4. Ota liha hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Pane pussi uunivuokaan ja tee pussiin höyryreikä. Työnnä lihaan paistomittari.
  5. Kypsennä kalkkunapaistia 175 asteen uuninlämmössä, kunnes lihan sisälämpötila on 77 astetta. Aikaa kuluu noin 1,5 tuntia. Jos teet ruoan valmiiksi suolatusta fileerullasta, siinä on mukana paistovahti. Liha on kypsää, kun paistovahti ponnahtaa ylös.
  6. Anna lihan rauhoittua hetki paistamisen jälkeen. Leikkaa pussin kulma auki ja valuta paistoliemi kattilaan.
  7. Siivilöi ja kuumenna liemi ja suurusta se maizenasuurusteella. Mausta kastike maun mukaan mineraalisuolalla, valkopippurilla ja yrteillä.
  8. Levitä kalkkunapaistin pinnalle ohut kerros appelsiinimarmeladia. Pese appelsiini hyvin, kuori mahdollisimman ohuelti ja leikkaa kuoret kapeiksi suikaleiksi. Leikkaa hedelmän valkoinen osa tarkkaan pois ja leikkaa appelsiini viipaleiksi. Koristele kalkkunapaisti kuorisuikaleilla ja appelsiiniviipaleilla.

Kokeile myös täytettyä kokonaista kalkkunaa, kalkkunatonnatoa tai hedelmäistä joulukalkkunaa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään myskikurpitsalla ja omenalla täytetty kalkkuna

X