Reseptit

Kantarellikeitto rapean lipstikan kera

13.8.2014 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

1.3 l kantarelleja
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl yrttisilppua (timjamia, lehtipersiljaa, lipstikkaa, rosmariinia)
2 rkl voita
4 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
1 dl kuivaa valkoviiniä
1.5 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria

Lisäksi:

1 dl pieniä kantarelleja
kourallinen lipstikanlehtiä
öljyä paistamiseen

Valmistusohje

Tuoreyrtit antavat kantarellikeiton makuun luonnetta, mutta keiton voit maustaa myös kuivatulla yrttiseoksella. Lipstikan korvaajaksi sopii sileälehtinen persilja.

1. Pilko isoimmat kantarellit. Säästä pienet keiton pinnalle. Silppua sipulit. Sulata voi kattilassa, lisää sienet, sipulit ja yrtit. Kuumenna sekoitellen, kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää vesi ja viini. Murenna sekaan liemikuutio. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Jauha keitto sileäksi sauvasekoittimella.
2. Lisää keittoon kerma, kuumenna kiehuvaksi, mausta suolalla ja pippurilla. Pane kattilan päälle kansi ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa.
3. Kuumenna reilu loraus öljyä paistinpannulla. Paista ensin kourallinen lipstikanlehtiä rapeaksi öljyssä, nosta pois ja paista pienet kantarellit öljyssä kuumiksi. Koristele keittoannokset sienillä ja lipstikalla.