Reseptit

Karamellikaritsa

Karitsan paahtopaistit marinoidaan muscovadosokerilla makeutetussa punaviini-teriyakiliemessä. Ruskistettaessa sokeri karamellisoituu paahtopaistin pinnalle paahteisen makeaksi.

Teksti:
SUVI RÜSTER
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4 (noin 600 g) karitsan paahtopaistia
  • 1 dl punaviiniä
  • 1 dl teriyakikastiketta
  • 1/2 dl muscovadosokeria

Paistamiseen:

  • 1 rkl voita
  • 1 rkl öljyä

Lisäksi:

  • sormisuolaa, mustapippuria hienonnettua rosmariinia tai timjamia

Valmistusohje

1. Jos valmistat karamellikarit­san pakastetuista paahtopais­teista, ota liha sulamaan jääkaap­piin 8–10 tuntia ennen mari­nadiin laittamista. Pyyhi paahto­paistien pinta kuivaksi talous­paperilla.

2. Sekoita kulhossa punaviini, te­riyakikastike ja muscovadosokeri. Nosta joukkoon paahtopaistit. Peitä kulho tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan vähin­tään 8 tunniksi. Ota paahtopaistit huoneenlämpöön puoli tuntia en­nen kypsentämistä.

3. Mittaa voi ja öljy paistinpan­nulle. Kuumenna, kunnes voi hieman ruskistuu. Nosta pan­nulle pari paahtopaistia kerral­laan. Ruskista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta paahto­paistit uunivuokaan. Pistä yh­teen paahtopaisteista paisto­lämpömittari lihan sivusta paahtopaistin keskelle saakka. Jatka kypsentämistä 200-­astei­sessa uunissa noin 15 minuuttia lihojen paksuudesta riippuen, kunnes sisälämpötila on 60 as­tetta.

4. Ripottele paahtopaisteille sor­misuolaa ja rouhaise pinnalle mustapippuria. Kääräise paahto­ paistit folioon 10 minuutiksi. Leikkaa paahtopaistit viipaleiksi ja nosta tarjoiluvadille. Ripottele päälle vielä hienonnettua rosma­riinia tai timjamia.

X