Reseptit

Karhunvatukkakastike hirvenlihalle

Karhunvatukkakastike valmistetaan hirven luista keitetystä sky-liemestä. Kiireisen ihmisen hommaa liemen keittäminen alusta asti ei ole. Jos sky-liemen keittäminen tuntuu liian työläältä, voit korvata sen vaikkapa hyvällä valmiilla lihaliemellä.

Teksti:
Raija Uljas
Kuvat:
Tommi Tuomi

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 porkkana
  • 1/4 palsternakkaa
  • pieni pala juuriselleriä
  • 2,5 herkkusientä
  • 2 salottisipulia
  • pätkä pala purjoa (2,5 cm)
  • 5 dl punaviiniä
  • 1.5 dl madeiraa
  • 1.5 l hirven luista paahdettua sky-lientä (ks. ohje)
  • 100 g karhunvatukkahilloa tai 1–1,5 dl tuoreita karhunvatukoita
  • akvaviittia tai Koskenkorvaa
  • voita

Sky-liemi hirven luista

  • 1 kg paloiteltuja hirven luita
  • vettä
  • muutama timjamin ja persiljan oksa
  • 2 laakerinlehteä
  • muutama kokonainen valkopippuri
  • 200 g liemijuureksia (sipulia, purjoa ja selleriä sekä hieman porkkanaa ja palsternakkaa)

Valmistusohje

 

Tee Karhunvatukkakastike näin:

Freesaa pilkotut juurekset, sienet ja sipulit voissa kattilassa. Lisää viinit ja keitä puoleen. Lisää sky-liemi ja keitä noin tunti. Siivilöi juurekset pois ja keitä kastikepohjaa kokoon, kunnes saat sopivan sakeaa kastiketta.

Lisää joukkoon karhunvatukkahillo tai tuoreet karhunvatukat. Anna maustua 20 minuuttia ja siivilöi kastike. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele kastike akvaviitilla tai Koskenkorvalla ja muutamalla nokareella kylmää voita.

Sky-liemi hirven luista  valmistetaan näin:

Paahda luut 140-asteisessa uunissa noin pari tuntia ja pane kattilaan. Lisää vettä niin, että luut peittyvät. Anna kiehua hiljaisella tulella pitkään, mielellään puolitoista vuorokautta. Kuori vaahtoa ahkerasti. Lisää paloitellut juurekset ja anna kiehua 1,5 tuntia. Siivilöi liemi. Poista pinnalle nouseva rasva.

X