Reseptit

Karitsankare emmervehnän ja kirsikkaolutkastikkeen kera

Karitsankare tarjotaan emmervehnän, kirsikkaolutkastikkeen ja punajuuripyreen kera.

Teksti:
Kira Åkerström
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 800 g karitsankaretta
  • suolaa
  • pippuria
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 oksa rosmariinia
  • 2 oksaa timjamia
  • voita

emmervehnä:

  • 2 hienonnettua keskikokoista salottisipulia
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • 1 hienonnettu varsisellerin varsi
  • 1.5 rkl voita
  • 1.5 dl emmervehnäriisiä
  • 1.5 dl valkoviiniä
  • 6 dl hyvälaatuista kasvis- tai kanalientä
  • 1.5 dl hienoksi raastettua pecorinojuustoa
  • nokare voita
  • suolaa

kirsikkaolutkastike:

  • 2 paloiteltua salottisipulia
  • 2 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 1 paloiteltu porkkana
  • 1/2 palsternakka
  • öljyä
  • 1 oksa rosmariinia ja 3 oksaa timjamia
  • 1/2 rkl balsamicoa
  • 3 dl kirsikkaolutta
  • 5 dl vasikanlientä
  • 2 tl kirsikkahilloa
  • nokare suolatonta voita

Valmistusohje

1. Puhdista kareet jänteistä, anna olla huoneenlämmössä vähintään tunnin verran (mieluiten kauemmin) ennen kypsentämistä. Lämmitä uu- ni 100 asteeseen. Suolaa kareet kunnolla ja anna maustua noin viisi minuuttia. Kuivaa liha irronneista nesteistä ja pippuroi. Kuumenna paistinpannu ja laita pannuun reippaasti voita, murskatut valkosipulinkynnet kuorineen sekä rosmariinin- ja timjaminoksat.

2. Ruskista lihalle kaunis paistopinta ja valele välillä pannussa olevalla makuvoilla. Toista sama, mikäli sinulla on enemmän kuin yksi kare. Laita lihan kylkeen paistomittari ja kypsennä uunissa loppuun, kunnes sisälämpö saavuttaa 50 astetta. Anna levätä vähintään 10 minuuttia ennen lihan leikkaamista. Tarkista lihan suola ja mausta tarvittaessa sormisuolalla.

Emmervehnä:

1. Kuullota sipulia ja varsiselleriä voissa. Lisää emmervehnä ja kuullota hetki. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisiin. Syötä emmervehnää kuumalla liemellä risoton tapaan.

2. Kun riisi on kypsää, nosta levyltä ja sekoita joukkoon pecorino ja voi. Mausta suolalla.

Kirsikkaolutkastike:

1. Paloittele palsternakka. Paahda kasviksia ja yrttejä öljyssä, kunnes ne ovat saaneet reippaasti väriä. Kaada joukkoon balsamico ja kirsikkaolut.

2. Kaada vasikanliemi joukkoon siten, että sinulla on noin 1/3 kastiketta jäljellä. Siivilöi ja viimeistele voinokareella, kirsikkahillolla ja tarvittaessa suolalla ja balsamicolla.

X