Reseptit

Karitsanpotkat

Tarjoa karitsanpotkat kastikkeen, potkien kanssa hautuneiden juuresten sekä uunissa kypsennettyjen perunalohkojen ja salaatin kanssa.
Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4 karitsanpotkaa
  • öljyä
  • mineraalisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 2 tl kuivattua rosmariinia tai pari tuoretta rosmariininoksaa
  • 2 tl kuivattua meiramia ja oreganoa tai pari tuoretta meiramin- ja oreganonoksaa
  • 2 sipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 3 porkkanaa
  • 1 mukulaselleri tai 5-6 lehtisellerinvartta
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 dl punaviiniä
  • 3 dl vahvaa lihalientä
  • 2-3 laakerinlehteä

kastike:

  • haudutusliemi
  • noin 1 rkl tummaa kastikesuurustetta tai maisiitärkkelystä + tilkka vettä

Valmistusohje

Kuumenna tilkka öljyä padassa ja ruskista potkat joka puolelta kauniin ruskeiksi. Mausta potkat maun mukaan mineraalisuolalla, mustapippurilla ja yrteillä. Nosta potkat padasta pois.

Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi porkkanat sekä mukulaselleri. Jos käytät lehtiselleriä, huuhdo varret ja leikkaa ne suikaleiksi. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä ja kumoa kaikki kasvikset pataan. Hauduta niitä muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Lisää balsamiviinietikka, punaviini, lihaliemi sekä laakerinlehdet ja kuumenna kiehuvaksi.

Pane potkat takaisin pataan ja nosta kansi päälle. Hauduta 175 asteen uuninlämmössä 2–4 tuntia. Käännä potkia tarvittaessa kypsentämisen aikana ja lisää punaviiniä tai lihalientä, sillä nesteen tulee melkein peittää potkat.

Ota potkat varovasti reikäkauhalla padasta pois. Siivilöi haudutusliemi, kumoa se pieneen kattilaan ja ripottele kastikesuurus joukkoon. Jos käytät maissitärkkelystä, sekoita se ensin pieneen vesitilkkaan. Kiehauta kastike.

Tarjoa potkat kastikkeen, potkien kanssa hautuneiden juuresten sekä uunissa kypsennettyjen perunalohkojen ja salaatin kanssa.

X