Reseptit

Karjalanpiirakat

Perinteiset karjalanpiirakat voi leipoa myös gluteenittomana.

Teksti:
Matleena Lahti
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

24

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Täyte:

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l maitoa
  • 1 tl suolaa

Taikina:

  • 4 dl vettä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 6 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote)

Voiteluun:

  • noin 75 g voita tai margariinia
  • 1 dl maitoa

Valmistusohje

1. Tee täyte. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää riisi ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito koko ajan sekoittaen ja hauduta puuroa 30-40 minuuttia. Mausta puuro suolalla.

2. Tee kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

3. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa se paloiksi. Pyörittele palat palloiksi ja painele ne litteiksi. Ajele kuoret jauhojen avulla pyöreiksi tai vähän soikeiksi ja ohuiksi piiraspulikalla. Lisää jauhoja tarpeen mukaan.

4. Pidä taikinaa liinalla peitettynä, ettei se kuivu. Levitä kuorille noin ruokalusikallinen täytettä ja rypytä piirakat.

5. Paista piirakoita 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

6. Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan maito. Upota kuumat piirakat voiseokseen nopeasti heti paiston jälkeen tai voitele ne kauttaaltaan pullasudilla.

X