Reseptit

Karjalanpiirakat riisi- tai perunatäytteellä

8.5.2012 Teksti: Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

25

Arvostelu

Ainekset

2 dl vettä
1 tl suolaa
0.5 dl vehnäjauhoja
4.5 dl ruisjauhoja

Riisitäyte

4 dl vettä
5 dl puuroriisiä
2 l maitoa
1 tl suolaa
voita maun mukaan

perunatäyte:

1 kg perunoita
vettä
1.5 tl suolaa
2.5 dl maitoa (2,5 - 3 dl)
voita maun mukaan

Valmistusohje

Perinneohjeen mukaan karjalanpiiraiden kuoritaikina pitää ajella niin ohueksi, että sen läpi voi nähdä seitsemän kirkon tornit.

Karjalanpiirakoiden salaisuus piilee kuoritaikinassa ja voisulassa.

1. Tee ensin valitsemasi täyte. Voit puolittaa täytteiden ohjeet, jos haluat tehdä molempia piirakoita.

2. Kiehauta vesi riisipuuroa varten. Lisää riisit ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja hauduta puuroa välillä sekoitellen, kunnes riisit ovat juuri ja juuri kypsyneet. Lisää suola ja voita maun mukaan.

3. Keitä kuoritut perunat pehmeiksi. Kaada vesi pois, lisää suola ja soseuta perunat. Lisää kiehautettu maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää pari voinokaretta ja muna.

4. Sekoita taikinaa varten vesi, suola ja jauhot tasaiseksi. Pyörittele taikina pötköksi ja leikkaa viiteen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala jauhotetulla pöydällä ohueksi tangoksi ja leikkaa tangot viiteen tai kuuteen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä jauhoja apuna käyttäen litteiksi kakkaroiksi.

5. Kauli kakkarat jauhotetulla leivinpöydällä jauhoja apuna käyttäen ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla. Pinoa kuoret kasoihin, ripottele väliin jauhoja ja peitä pinot muovikelmulla, etteivät pohjat kuivu.

6. Putsaa sudilla piirakanpohjista liiat jauhot pois. Levitä pohjille noin 2 rkl täytettä niin, että reunoille jää sentin taikinareunus. Rypytä taikina peukalolla ja etusormella vekeiksi täytteen päälle.

7. Paista piirakoita 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Kastele kypsät piirakat voisulaan tai voivesiseokseen heti paistamisen jälkeen. Tai voitele vain piirakoiden päälliset ja lado piirakat päällekkäin. Peitä piirakat liinalla.

Kommentit (3)

Aineksissa lukee, että perunatäytteeseen ei tule munaa, mutta valmistusohjeessa sanotaan ”lisää pari voinokaretta ja muna”. Hieman hämilläni olin aluksi mutta kyllä se lopulta selvisi.

Ohjeen taikinasta näkyisi kyllä jääneen ruisjauhot pois. Puolella desillä vehnäjauhoja (kahteen desiin vettä) mahtaisi tulla kovin ohut taikina.

Frau Piirakka
Kiitos hyvästä huomiosta. Resepti on nyt tarkistettu ja korjattu.
Ruoka.fi:n toimitus

Aineksissa lukee, että perunatäytteeseen ei tule munaa, mutta valmistusohjeessa sanotaan ”lisää pari voinokaretta ja muna”. Hieman hämilläni olin aluksi mutta kyllä se lopulta selvisi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme