Reseptit

Karjalanpiirakat riisi- tai perunatäytteellä

Karjalanpiirakan täytevaihtoehdot jakavat mielipiteitä. Toiset tykkäävät riisistä, toiset perunasta. Kun valmistat kerralla enemmän reilusti piirakkataikinaa, voit tehdä niin peruna- kuin riisipiirakoitakin. Perinneohjeen mukaan karjalanpiiraiden kuoritaikina pitää ajella niin ohueksi, että sen läpi voi nähdä seitsemän kirkon tornit.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

25

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Karjalanpiirakat, taikina:

  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 4 1/2 dl ruisjauhoja

Riisitäyte

  • 4 dl vettä
  • 5 dl puuroriisiä
  • 2 l maitoa
  • 1 tl suolaa
  • voita maun mukaan

Perunatäyte:

  • 1 kg perunoita
  • vettä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 2 1/2 dl maitoa (2 1/2 - 3 dl)
  • voita maun mukaan

Valmistusohje

Karjalanpiirakat riisi-tai perunatäytteellä leivotaan näin:

Karjalanpiirakat ovat parhaimmillaan ohutkuorisina ja voilla voideltuina.

1. Tee ensin valitsemasi täyte. Voit puolittaa täytteiden ohjeet, jos haluat tehdä molempia piirakoita.

2. Kiehauta vesi riisipuuroa varten. Lisää riisit ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja hauduta puuroa välillä sekoitellen, kunnes riisit ovat juuri ja juuri kypsyneet. Lisää suola ja voita maun mukaan.

3. Keitä kuoritut perunat pehmeiksi. Kaada vesi pois, lisää suola ja soseuta perunat. Lisää kiehautettu maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää pari voinokaretta ja muna.

4. Sekoita taikinaa varten vesi, suola ja jauhot tasaiseksi. Pyörittele taikina pötköksi ja leikkaa viiteen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala jauhotetulla pöydällä ohueksi tangoksi ja leikkaa tangot viiteen tai kuuteen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä jauhoja apuna käyttäen litteiksi kakkaroiksi.

5. Kauli kakkarat jauhotetulla leivinpöydällä jauhoja apuna käyttäen ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla. Pinoa kuoret kasoihin, ripottele väliin jauhoja ja peitä pinot muovikelmulla, etteivät pohjat kuivu.

6. Putsaa sudilla piirakanpohjista liiat jauhot pois. Levitä pohjille noin 2 rkl täytettä niin, että reunoille jää sentin taikinareunus. Rypytä taikina peukalolla ja etusormella vekeiksi täytteen päälle.

7. Paista piirakoita 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Kastele kypsät piirakat voisulaan tai voivesiseokseen heti paistamisen jälkeen. Tai voitele vain piirakoiden päälliset ja lado piirakat päällekkäin. Peitä karjalanpiirakat liinalla. Tarjoa piirakat munavoin kanssa.

Saatat pitää myös karjalaisista perunavatruskoista.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivotaan Karjalan kannaksen imelä limppu

X