Reseptit

Karpalo-marenkileivokset

Tämä resepti soveltuu niin pieniin leivoksiin kuin isoonkin piirakkaan. Karpalo-marenkileivoksissa hyödynnetään

Teksti:
Katri Schröder

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 pkt (400 g) kauramurotaikinaa

karpalokiisseli:

  • 200 g karpaloita
  • 2 dl sokeria
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 2 dl vastapuristettua appelsiinimehua
  • 1/4 tl jauhettua kanelia
  • 1/8 tl jauhettua neilikkaa
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 3 marenki:
  • 3 valkuaista
  • 1 dl sokeria

Valmistusohje

Karpalo-marenkileivokset tehdään valmiista murotaikinasta ja karpalokiisseli täytteestä. Leivokset voi koristella marengilla tai kermavaahdolla.

1. Jaa sulat taikinalevyt 12 osaan. Painele ne voideltujen muffinivuokien pohjalle ja reunoille. Peitä leivinpaperikiekoilla.

2. Täytä kupit kuivatuilla herneillä ja paista 200-asteisen uunin keskitasossa 10 minuuttia. Poista herneet ja paperit ja jatka paistamista 3–4 minuuttia. Jäähdytä.

3. Nosta kattilaan karpalot, sokeri, appelsiinin kuoret ja puolet mehusta. Anna kiehua 10 minuuttia, kunnes karpalot hieman hajoavat ja soseutuvat. Mausta kanelilla ja neilikalla. Tee lopusta mehusta ja perunajauhoista suurus ja valuta se kuumaan liemeen. Anna kiisselin pulpahtaa muutaman kerran. Jäähdytä.

4. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Täytä taikinakupit kiisselillä ja levitä päälle marenki. Kuorruta piiraita uunissa grillivastusten alla muutama minuutti, kunnes marenki on saanut väriä. Tarjoile samana päivänä, muuten marenki kostuu ja sitkistyy.

Vinkki: Voit tehdä pienten piiraiden sijaan myös yhden ison piiraan. Voit myös jättää halutessasi marenkikuorrutuksen pois ja vatkata koristeeksi vaikkapa kermavaahtoa.

X