Reseptit

Karpalosämpylät

Pumpulinpehmeät sämpylät sopivat juhlapyhien aamiaispöytään. Taikinan voi kohottaa jääkaapissa yön yli ja paistaa aamulla.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl haaleaa maitoa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 rkl siirappia tai hunajaa
  • 13-14 dl vehnäjauhoja
  • 100 g pehmeää voita
  • 1 iso tai 2 pientä munaa
  • 3 rkl kuivattuja karpaloita

Voiteluun:

  • 1 muna

Valmistusohje

1. Liuota hiiva haaleaan maitoon. Lisää suola ja siirappi tai hunaja. Alusta jauhot taikinaan. Vaivaa hyvin noin 5 minuuttia. Lisää voi ja munat. Vaivaa edelleen 5–10 minuuttia.

2. Anna taikinan kohota 2–3 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa karpalot taikinaan. Pyörittele taikina sämpylöiksi ja kohota 1–2 tuntia. Voitele sämpylät munalla.

3. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

X