Reseptit

Karviaispiirakka

Karviaispiirakka on loppukesän suosikkileivonnainen. Suussa sulava marjaherkku maistuu parhaalta haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohja:

  • 200 g voita tai margariinia
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 keltuaista

Täyte:

  • 1 1/4 l karviaismarjoja
  • 2 dl hillosokeria
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 1 rkl voita

Voiteluun:

  • 1 kananmuna

Valmistusohje

Karviaispiirakka leivontaan näin:

1. Sekoita kuivat aineet paloiteltuun rasvaan joko käsin nyppimällä tai monitoimikoneessa. Lisää keltuaiset ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina leivinpaperiin ja anna levätä jääkaapissa noin 1 tunti.

2. Nypi karviaisista pois kannat. Puolita isot marjat ja laita karviaiset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sokeri sekä vesitilkkaan sekoitettu tärkkelys. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää voi ja anna täytteen jäähtyä.

3. Levitä karviaistäyte yhden ison tai kahden pienen piirakkavuoan pohjalle. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi. Tee levyyn höyryaukko joko veitsellä tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta taikina kaulinta apuna käyttäen täytteen päälle. Nipistä taikina sormilla hyvin kiinni vuoan reunoihin.

4. Voitele karviaispiirakka kananmunalla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin vaaleanruskea.

Katso myös: Karviaispaistos

Katso myös Kotiliesi.fi: Karviaispiirakka

X