Reseptit

Kasviskaalikääryleet

Kasviskaalikääryleet täytetään kreikkalaisittain fetalla, riisillä ja oliiveilla. Täyte on maustettu reippaasti yrteillä. Tarjoa kääryleiden kanssa tsatsikia ja halutessasi myös rapeakuorista leipää.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kasviskaalikääryleet

  • 1 (n. 1,3 kg) iso kaali
  • vettä
  • suolaa

Kasviskaalikääryleet, täyte

  • 1 1/2 dl puuro- tai risottoriisiä
  • 5 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 1 paprika
  • 1 rkl öljyä
  • n. 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 2 dl kaalia silputtuna
  • 1 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl siirappia
  • 1-2 tl minttua
  • 1-2 tl oreganoa
  • 1/2-1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 150 g fetaa (tavallista tai vegaanista)

Vuokaan

  • 1 dl kasvislientä

Pinnalle

  • 2-3 rkl voita tai margariinia
  • 2 rkl siirappia
  • 2 rkl soijakastiketta

Valmistusohje

Kasviskaalikääryleet tehdään helposti näin:

1. Koverra kaalista pois kova kanta tukevalla veitsellä. Kuumenna vesi isossa kattilassa, lisää 1 tl suolaa. Keitä kaalia noin 15 minuuttia. Irrota kaalista lehtiä sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Valuta lehdet.

2. Painele kaalinlehtien paksuja ruoteja ohuemmiksi kaulimella. Näin lehdet on helppo kääriä paketeiksi. Hienonna pienet sisälehdet kääryleiden täytettä varten.

3. Keitä riisi kypsäksi kasvisliemessä, valuta hyvin. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Paista sipulit ja paprika öljyssä pehmeiksi. Leikkaa oliivit neljään osaan.

4. Yhdistä riisiin kaalisilppu, paprika-sipuliseos ja oliivit. Lisää muna, jogurtti, siirappi ja mausteet. Kääntele viimeiseksi sekaan reilun kokoisiksi paloiksi murusteltu feta.

5. Nostele pari ruokalusikallista täytettä kaalinlehdille. Kääri lehdet paketiksi. Laita kääryleet vieri viereen uunivuokaan. Kaada vuoan pohjalle noin 1 dl kasvislientä. Lisää voi nokareina kääryleiden pinnalle. Valuta päälle siirappi ja soijakastike.

6. Paista kääryleitä ensin 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa väriä. Laske lämpö 150 asteeseen ja kypsennä edelleen 50–60 minuuttia. Valele kääryleitä pari kertaa vuoan pohjalla olevalla nesteellä.

Vinkki: Tee kaalikääryleiden seuraksi raikasta tsatsikia. Raasta 1⁄2 kurkku ja 2 valkosipulinkynttä. Sekoita raasteeseen 1⁄2 tl suolaa, anna maustua ja valua siivilässä vartin verran. Painele ylimääräinen neste pois raasteesta. Lisää 2–3 dl paksua jogurttia, 1 rkl sitruu- namehua, 1 tl hunajaa ja 1 tl kuivattua minttua. Viimeistele tsatsiki hienonnetulla tillillä.

Katso myös: Syksyn mehevimmät kaaliruoat – reseptit koko viikoksi

Katso myös Kotiliesi.fi: Kaalireseptit houkuttelevat lohturuokien äärelle – kokosimme Kotilieden suosituimmat kaaliruoat

X