Reseptit

Keitettyä haukea munakastikkeella

4.4.2014 Teksti:

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

750 g- 1 kg tuoretta haukea
800 g perunoita
vettä
1-2 tl suolaa
4 maustepippuria
1 pieni sipuli

Keittiömestarin munakastike:

4 kananmunaa
1 rkl voita
1½ rkl vehnäjauhoja
3 dl kalan keitinlientä
1 dl maitoa
4 rkl hienonnettua tilliä
merisuolaa
valkopippuria

Valmistusohje

Keitetty hauki:

Perkaa kala. Poista hauen kidukset, leikkaa sen maha auki mahan alla olevasta takimmaisesta evästä aivan leuan alle asti ja poista sen sisälmykset. Huuhtele kala huolellisesti sekä ulkoa että sisältä, kuivaa se talouspaperilla ja pane se isoon kattilaan. Jollei hauki mahdu suorana kattilaan kierrä se ympyrälle ja kiinnitä se leuasta sen pyrstöön cocktailtikulla. Lisää kattilaan mausteet ja vettä kunnes hauki juuri ja juuri peittyy ja lämmitä vesi miedolla lämmöllä hienon hienosti poreilevaksi. Vesi ei saa kiehua, vaan sen pitää poreilla, jottei kala kiehu rikki. Anna hauen hautua kunnes sen tuntuu pehmeälle selkäruodon kohdalta. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, noin parikymmentä minuuttia. Nosta varovasti kala vadille ja poista sen nahka suomuineen heti kun voi käsitellä haukea. Poista kuitenkin kalan hanka ennen kuin se on jäähtynyt, jäähtyneenä nahka poisto on melkein mahdotonta. Pidä hauki lämpimänä ja valmista munakastike.

Keittiömestarin munakastike:

Keitä kananmunat koviksi 10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja anna munien höyryyntyä kattilassa kuiviksi, lisää vasta tämän jälkeen kylmää vettä munien päälle. Tällä tavalla munankuoret irtoavat helposti vaikka munat olisivat aivan tuoreita. Anna munien jäähtyä kokonaan kylmässä vedessä. Huuhtele tilli ja anna sen kuivahtaa. Mittaa voi kattilaan ja anna sen sulaa miedolla lämmöllä, lisää sekaan vehnäjauho ja sekoita vispilällä. Anna jauhojen kypsyä pari, kolme minuuttia ennen kuin lisäät nestettä. Älä anna jauhojen saada yhtään väriä vaan kastikkeen on tarkoitus pysyä valkoisena. Lisää kattilaan maitoa koko ajan sekoittaen ja vähitellen pienissä osissa kalan keitinlientä. Sekoita kastike kunnolla ja anna sen lämmetä kunnolla läpikotaisin parisen minuuttia miedolla lämmöllä. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa tilli hienon hienoksi ja lisä se viimeiseksi kastikkeeseen juuri ennen se tarjoilua.

Annosten kokoaminen:

Anna jokaisen itse kuoria perunansa pöydässä, kerä kuoret risteilijään joka kiertää pöydässä. Annostele kalaa jokaisen lautaselle ja lusikoi munakastiketta päälle. Viimeistele annokset tillin oksilla ja nauti vahan ajan perinteistä keitettyä haukea munakastikkeessa.

Herkkusuun lautasella -blogi

Äänestä reseptiä!

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme