Reseptit

Keitetyt latva-artisokat

Maukkaan ja kauniin muotoisen latva-artisokan valmistus on yllättävän helppoa, sillä nopean esivalmistuksen jälkeen komeaa kasvia tarvitsee vain keittää. Perinteisesti keitetyt latva-artisokat tarjoillaan sitruunalla maustetun voi tai hollandaisekastikkeen kanssa. Kylmä artisokka maistuu myös vinaigreten tai majoneesin kera.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 latva-artisokka henkeä kohden
  • vettä
  • suolaa
  • sitruunamehua

Valmistusohje

Valitse painava ja tukeva artisokka, jonka lehtisuomut ovat tiukasti suljetut. Tuoreessa kasvissa lehdet ja varsi ovat vihreitä.

Latva-artisokan käsittely

1. Poista artisokista kuivat ja huonot lehdet. Leikkaa myös latva-artisokan lehtien kuivat päät pois. Väännä varsi irti tai lyhennä se pienellä teräväkärkisellä veitsellä.

2. Keitä latva-artisokat runsaassa suolalla ja sitruunamehutilkalla maustetussa vedessä. Kokeile kypsyyttä piikillä tai sukkapuikolla 24–30 minuutin kuluttua. Latva-artisokat ovat kypsiä, kun pohja on pehmeä ja alimmat lehdet irtoavat.

3. Valuta ylimääräinen vesi pois kääntämällä artisokat ylösalaisin leikkuulaudan päälle.

4. Tarjoile keitetyt latva-artisokat kuumina tai kylminä sitruunamajoneesin tai vaahdotetun sitruunavoin kanssa. Irrota lehti ja dippaa sen tyvi voisulaan tai kastikkeeseen. Riivi hampailla lehden mehevä osa. Jatka, kunnes olet irrottanut kaikki lehdet. Jäljelle jäävä pohja on artisokan mehevin osa. Poista pohjan päältä karvainen keskiosa ja nautiskele pohja lopun kastikkeen kera.

 

X