Reseptit

Kelluvat saaret – Île flottante

25.3.2015 Teksti: Kira Åkerström-Kekkonen Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia

Kaupalliset yhteistyöt

Suosittelemme

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kelluvien saaren saattelemana voit päättää herkullisen ruokahetken. Île flottante on ranskalaisen keittiön klassiko, joka koostetaan kookosvaniljakastikkeesta, marengista ja kookoskaramellista.

Ainekset

Kookos-vaniljakastike

1 dl kermaa
1.5 dl täysrasvaista (luomu) kookosmaitoa
1/2 dl vaniljatangon siemenet
1 tähtianis
4 pientä keltuaista (tai 3 isoa, säästä valkuaiset marenkia varten)
40 g ruokosokeria (reilu 1/2 dl)

Marenki

4 valkuaista
0.5 dl hienokiteistä sokeria (noin)
maitoa

Kookoskaramelli

1.5 dl ruokosokeria
0.5 dl vettä
0.8 dl täysrasvaista (luomu) kookosmaitoa
1 rkl normaalisuolaista voita

Valmistusohje

Kelluvat saaret – Île flottante – on klassinen, ranskalainen jälkiruoka. Kira Åkerströmin kelluvat saaret rakennetaan kookosvaniljakastikkeesta, marengista ja kookoskaramellista. Annos koristellaan paahdetuilla kookoslastuilla.

Kookos-vaniljakastike

1. Kiehauta kerma, kookosmaito, vaniljansiemenet ja tähtianis. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada puolet lämpimästä kermaseoksesta keltuaisvaahtoon ja kaada se sitten jäljellä olevaan kermaseokseen.
2. Lämmitä kastiketta matalalla lämmöllä kunnes se paksuuntuu ja on noin 82-asteista.
3. Kaada kulhoon ja jäähdytä. Tarjoile jääkaappikylmänä.
4. Tarjoile vaniljakastikkeen, marengin ja paahdettujen kookoslastujen kera.

Marenki

1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeria hiljalleen, kunnes kaikki sokeri on käytetty ja seos on kiinteää ja kiiltävää.
2. Tee seoksesta lusikalla palloja ja kypsennä niitä kuumassa (ei kiehuvassa) maidossa noin minuutin per puoli. Nosta marenkipallot reikäkauhalla ja valuta hetki talouspaperin päällä.

Kookoskaramelli

1. Kaada sokeri ja vesi kattilaan. Lämmitä ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Älä enää sekoita, tai muuten sokeri kristallisoituu.
2. Anna seoksen poreilla hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa ja tuoksuu paahtuneelta. Varo kuitenkin polttamasta sokeria! Jos kattilan reunoille jää sokerikiteitä, reunoja voi sivellä poreilun aikana märällä pullasudilla.
3. Kaada joukkoon kookosmaito ja viimeistele voilla. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Katso myös:

Marja-marenkimaljat

Passionpavlova

Kotiliesi.fi: Pähkinäinen marenkitorttu

Julkaistu aiemmin

anna

Luetuimmat

Lue myös

Suosittelemme