Reseptit

Lampaanviulu ja kahvikastike

Pääsiäisen perinneruokia edustaa hyvin uunissa paistettava kokonainen lampaanpaisti. Katso Antti Vahteran ja Visa Nurmen ohje sen valmistukseen.

Teksti:
Heikki Laiho
Kuvat:
iStockphoto

Tee perinteinen lampaanviulu keittiökonkareiden ohjeella.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lampaanviulu

  • 2-2,5 kg tuore lampaanviulu
  • 1/2-1 ruukku tuoreita rosmariininoksia
  • 6 valkosipulinkynsiä
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 2 tl merisuolaa tai Maldon-suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 10-12 pieniä salottisipuleita
  • pala selleriä
  • 2 porkkanaa

Kahvikastike

  • lampaanviulun paistinliemi
  • 1 dl vahvaa kahvia
  • 50 g kylmää voita

Valmistusohje

Lampaanviulu ja kahvikastike valmistuu helposti näin:

1. Tee lampaan lihan pintaan veitsellä pieniä viiltoja ja täytä ne neljään osaan leikatuilla valkosipulinkynsillä ja rosmariinin tupsuilla. Sivele pintaan oliiviöljyä ja suolaa sekä runsaasti mustapippuria. Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen uunissa paistoa.

2. Aseta kokonainen lampaanviulu paistovuokaan, jonka pohjalle olet laittanut puolitettuja salottisipuleita, selleri- ja porkkanakuutioita sekä 7-8 dl vettä. Nosta vuoka 220-asteiseen uuniin ja paista 10-15 minuuttia kunnes liha on saanut kauniin värin. Laske lämpötila 110 asteeseen ja anna paistua kunnes lihan sisälämpötila on 58 astetta (käytä paistomittaria niin saat hyvän lopputuloksen). Jos pidät kypsemmästä lihasta, anna paistua kunnes sisälämpötila on 60-62-astetta. Nosta paisti uunista ja kääri folioon vetäytymään 15-20 minuutiksi ennen leikkaamista.

3. Tee kahvikastike: Siivilöi paistinliemi ja keitä kunnes jäljellä on 4 dl lientä. Lisää joukkoon 1 dl vahvaa kahvia, keitä hetki ja nosta pois liedeltä. Vatkaa joukkoon 50g kylmää voita pieninä nokareina niin saat kauniin kiiltävän kastikkeen.

4. Tarjoile lampaanviulu kahvikastikkeen kanssa ja valmista lisäksi esimerkiksi uunijuureksia, rosmariiniperunoita ja aiolia.

Vinkki: Pyydä, että lihakauppiaasi poistaa viulusta karisluun, niin säästyt kotona vaivalta. Poista paistista vielä leimat ja ylimääräinen rasva.

Ohje: Antti Vahtera ja Visa Nurmi

Lue myös Kotiliesi.fi: Neljä vaihtoehtoa perinteiselle lampaanpaistille

X