Reseptit

Kokonaisena paahdettu ankka ja appelsiinikastike

Paahdettu ankka appelsiinikastikkeella on loistava ruokalaji alkusyksyn lounaspöytään.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kokonainen kotimainen ankka
  • suolaa, mustapippuria

glaseeraukseen:

  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 3 rkl puristettua appelsiinin mehua
  • 3 rkl balsamicoa
  • 2–3 rkl soijaa
  • 2 rkl thaichilikastiketta

Appelsiinikastike:

  • 3 dl kanalientä kuutiosta tai fondista
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl puristettua appelsiinin mehua
  • 1 tl raastettua appelsiinin kuorta
  • noin 2 rkl glaseerauslientä (katso ankkaohje)
  • 1–2 dl kermaa
  • ripaus kurkumaa väriksi
  • suolaa, pippuria
  • (Maizena-suurustetta)

Valmistusohje

Paahdettu ankka on saanut seurakseen appelsiinikastikkeen.

1. Sulata ankka maltilla jääkaapissa ja ota huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsennystä. Kuivaa ankka paperilla ja pistele nahkaan reikiä, jotta nahkasta tulee rapea. Hiero pintaan suolaa ja pippuria. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.

2. Pane ankka reunallisen uunipellin päälle asetetulle ritilälle. Aloita kypsennys rintalihat alaspäin ja käännä ankka kypsennyksen puolivälissä. Ankkaa on hyvä valella paistoliemellä silloin tällöin kypsennyksen aikana. Paistoaika on noin 1 tunti/2 kg.

3. Kiehauta glaseerausliemen ainekset pienessä kattilassa. Ota kypsä ankka uunista, nosta uunin lämpötila 225-asteeseen ja valele se kauttaaltaan glaseerausliemellä. Säästä vähän lientä kastikkeen mausteeksi. Pane ankka kuumaan uuniin, kunnes sen pinta on kauniinruskea.

Appelsiinikastike:

1. Mittaa kanaliemi, viini, tuore appelsiinimehu ja -kuoriraaste kattilaan. Lisää glaseerauslientä ja keitä jonkin aikaa. Lisää kerma ja värjää kastike keltaiseksi ripauksella kurkumaa. Keitä hetki. Mausta mielesi mukaan suolalla ja pippurilla. Halutessasi voit suurustaa kastikkeen sakeammaksi vaalealla Maizena-suurusteella.

X