Reseptit

Kolmen sipulin hirvipaisti

Hirvipaisti on riistaruokaa parhaimmillaan. Kolmen sipulin hirvipaistissa liha saa upeaa makua maittavasta liemestä.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Hirvipaisti

  • 1.5 kg hirvenpaisti
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 sipulia lohkoina
  • 2 kokonaista valkosipulia halkaistuna
  • 1 purjoa paloiteltuna
  • nippu tuoretta timjamia
  • 3 laakerinlehteä
  • 10 mustapippuria
  • 1.5 rkl sormisuolaa
  • 5 dl punaviiniä
  • 5 dl hyvää ja vahvaa lihalientä

Lisäksi:

  • 2 rkl voita (käytä laktoositonta voita)
  • 400 g pieniä nauriita tai kyssäkaaleja lohkoina
  • 200 g punakaalia lohkoina
  • 0.5 tl suolaa
  • 2 tl ruokosokeria
  • mustapippuria
  • 2 oksaa salviaa

Valmistusohje

Hirvipaisti Teresa Välimäen tapaan valmistuu  kolmen sipulin maustamana näin:

1. Ota paisti hyvissä ajoin huoneenlämpöön, vähintään kaksi tuntia ennen valmistamista.

2. Hiero paistin pintaan rypsiöljy ja ruskista paisti kauttaaltaan kuumalla paistinpannulla. Mausta lihan pinta reilusti suolalla ja mustapippurilla. Nosta hirvipaisti syvään uunipataan.

3. Ruskista pannulla myös sipulit sipulit ja kaada ne pataan. Lisää pataan timjami, laakerinlehdet, mustapippurit ja suola. Kaada pataan vielä punaviini ja lihaliemi. Peitä pata kannella ja nosta 150-asteiseen uuniin. Hauduta hirvipaistia noin 2 tuntia.

4. Kuumenna voi isolla paistinpannulla. Paista nauris- ja kyssäkaalilohkoja voissa hetki ja lisää kaalit. Mausta suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja hienonnetulla salvialla. Paista niin, että kasvikset saavat väriä ja kypsyvät napakan kypsiksi. Nosta paisti liemestä ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.

5. Tarjoile hirvipaisti voissa paistettujen nauris-, kyssäkaali- ja punakaalilohkojen ja paistoliemen kera.

Vinkki: Hirvenlihan mietoa riistanmakua ei kannata peittää liian voimakkaalla maustamisella. Hyviä hirvenlihan maustajia ovat esimerikiksi mustapippuri ja katajanmarjat. Pikantissa karpalohillokkeessa on särmää, ja  se sopii hyvin hirvenlihan makupariksi. Samoin erilaiset sieni– ja juureslisukkeet maistuvat hirvipaistin kanssa.

Katso myös: Hirvi kruunaa syysaterian – nappaa parhaat reseptit!

Katso myös Kotiliesi.fi: Hirvikäristys

X