Reseptit

Kukkakaali-sipuligratiini

Kukkakaaligratiinin salaisuus piilee karamellisoidussa sipulissa ja tuoreessa salviassa.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia Oy

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kukkakaali (700–800 g)
  • 1 karamellisoitu punasipuli
  • 2 punasipulia
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl tummaa siirappia

gratinointikastike:

  • 3 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 0.5 l maitoa
  • 150 g vahvaa juustoraastetta
  • 0.5 tl cayennenpippuria
  • ripaus muskottia
  • ripaus suolaa

pinnalle:

  • 0.5 dl korppujauhoja
  • 3 rkl hienonnettua salviaa
  • 2 rkl pehmeää voita

Valmistusohje

1. Paloittele kukkakaali ja keitä sitä kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Valuta lävikössä.

2. Suikaloi punasipuli. Kuumenna voi paistinpannulla ja lisää sipuli. Kuullota hetki ja lisää siirappi, anna sipulin karamellisoitua ja kaada se sitten sivuun odottamaan.

3. Sulata voi kattilassa kastiketta varten. Lisää vehnäjauhot ja anna niiden kypsyä, mutta älä polta. Kaada kullankeltaisten jauhojen joukkoon maito hyvin vispilöiden. Kypsennä kastike koko ajan sekoittaen. Kun kastike on paksua, nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste ja mausteet. Kaada kukkakaalit uunivuokaan ja lisää päälle karamellisoi-
tu sipuli. Kaada päälle gratinointikastike.

4. Nypi korppujauhot, salvia ja voi murumaiseksi seokseksi. Ripottele seos vuokaan ja gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Katso myös:

Kukkakaali-linssisalaatti
Kukkakaali-leipäkeitto ja ruischipsit
Peruna-kukkakaalicurry
Pippurimylly-blogi: Kukkakaali-parsakaaligratiini

Kotiliesi.fi: Kukkakaalipata

X