Reseptit

Kuningashauki

Täytä hauki perunoilla, kesäsipuleilla, yrttiseoksella ja tillisinapilla.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kookas hauki

pintaan:

  • suolaa
  • timjamia

viiltoihin:

  • sitruunaviipaleita
  • voita tai öljyä

täytteeksi.:

  • 2 sitruunan mehu
  • 50 g voita
  • 1 dl yrttiseosta, jossa tilliä, timjamia, sitruunamelissaa ja ruohosipulia
  • 1 rkl tillisinappia
  • 1 l pieniä perunoita
  • 2 kesäsipulia

Valmistusohje

Pese ensin perunat ja kiehauta viisi minuuttia. Valuta.

Perkaa hauki ja halutessa myös suomusta. Suomuista ei tosin haittakaan ole, suomukuoressa kala hautuu kuin kannen alla.

Tee kalan selkäfileisiin poikittaisviillot ja ripota viiltoihin suolaa, yrttejä ja hiukan öljyä tai voita. Halkaise sitruuna ja viipaloi. Työnnä viipaleet viiltoihin.

Kostuta vatsaontelo sitruunalla, hiero pintaan suola ja tillisinappia. Pilko yrtit ja sekoita kiehautettujen perunoiden ja silputun kevätsipulin kanssa. Täytä kalan vatsa perunayrttiseoksella. Aseta kala uunipellillä kyljelleen ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Retkioloissa voit hauduttaa kalan myös lehti- tai paperikääreessä hiilloksella.

Vihje 1

Ruukkuyrtteinä saa sitrusyrttejä. Kaikki sopivat kalan pariksi tuoreen sitruunan kanssa. Koverra sitruuna kupiksi ja napsi ”maljaan” esimerkiksi sitruunamelissaa, sitruunatimjamia, sitruunasalviaa, bergamottisalviaa.

Vihje 2

Tillisinappia voit tehdä itse yksinkertaisesti maustamalla perussinapin tuoreella tillisilpulla ja tilkalla hunajaa.

X