Reseptit

Blinitaikina ja kuohkeat blinit

Vastapaistetut kuohkeat blinit kuuluvat sydäntalven parhaisiin herkkuihin. Tattarijauhot, hapattaminen ja maltillinen paistaminen saavat aikaan blinien kuohkeuden.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Blinitaikina

  • 6 dl haaleaa maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 3 munankeltuaista
  • 3 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl voisulaa
  • 3 valkuaista
  • 1 dl (tummaa) olutta

Paistamiseen

  • voita

Valmistusohje

Blinitaikina tehdään näin:

Blinitaikinan tekoon kannattaa varata aikaa. Sen on hyvä antaa käydä huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Vaivannäkö ja maltti palkitaan suussasulavalla lopputuloksella – kuohkeilla blineillä.

1. Murenna hiiva haaleaan maitoon. Lisää keltuaiset, molemmat jauhot, kermaviili ja suola. Anna taikinan käydä huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
2. Sulata paistamista varten noin puoli paketillista voita. Kirkasta voi valuttamalla kirkas voisula erilleen pohjaan painuneesta herasta. Heran voit lisätä blinitaikinaan. Lisää juuritaikinaan voisula, olut ja vaahdotetut valkuaiset juuri ennen blinien paistamista.
3. Kuumenna (mielellään valurautaiset) blinipannut ja lisää jokaista bliniä varten pannulle noin 2 rkl voisulaa. Älä päästä pannua kuumenemaan liikaa, etteivät blinit kärähdä pinnaltaan. Kaada blinitaikinaa pannulle, ja kun blinin pinta kuplii ja kuplat aukeavat, käännä blini. Valuta pannulle vielä vähän voisulaa, kun alapinta on hetken paistunut.
4. Parhaita ovat vastapaistetut blinit, mutta tarvittaessa ne voi paistaa etukäteen ja lämmittää 200-asteisessa uunissa ennen tarjoamista.

Blinitaikina-vinkki:

Tähteeksi jäänyt blinitaikina säilyy jääkaapissa käyttökelpoisena parikin päivää.

Blinien kanssa maistuvat:

Suolakurkkukaviaari
Graavisiika-kurkkutartar

Katso myös:

Pikablinit
Tarjoile blinit mädin ja kylmäsavulohen kanssa
Blinit ja muikunmäti-graavisiikamousse
Gluteenittomat blinit

Kotiliesi.fi: Pikaiset perunablinit

X