Reseptit

Kurpitsakakku

Porkkanakakun tyyliin tehtyyn kakkuun käytettiin butternut squash -kurpitsaa. ”Tykkään talvikurpitsoista niiden monikäyttöisyyden vuoksi. Teenpä kurpitsasta keittoa, kakkua tai lisuketta, paahdan hedelmälihan ensin uunissa pehmeäksi. Paahtaminen tiivistää kurpitsan maun hienosti.” Henri Kotkavuori, vuoden kokki, ravintola Savoy.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Kurpitsakakku on muhkean mehevä, kun se leivotaan porkkanakakun tyyliin ja kuorrutetaan tuorejuustolla.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kurpitsakakku

  • 2 keskikokoista talvikurpitsaa
  • 4 munaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 1/2 dl fariinisokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 200 g voisulaa
  • 1 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä

Kostutukseen

  • omenamehua

Kuorrutukseen

  • 400 g tuorejuustoa
  • 50 g pehmeää voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
  • tilkka sitruunamehua

Valmistusohje

1. Kurpitsakakku tehdään paahdetuista kurpitsoista. Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsoita 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

2. Sulata voi, rouhi pähkinät. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää pähkinät ja kurpitsasose.

3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoiseen kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä. Anna kakun jäähtyä hetki, pistele sinne tänne reikiä bambutikulla ja kostuta kurpitsakakku omenamehulla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä pari tuntia.

4. Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. Voit levittää kaiken kuorrutuksen kakun päälle tai halkaista kakun ja levittää puolet seoksesta kakun väliin.

5. Koristele kurpitsakakku halutessasi pekaanipähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä.

Vinkki: Kokeile myös kurpitsapiirasta tai kurpitsaleivoksia

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivot kurpitsamuffinit

X