Reseptit

Kurpitsasämpylät

Kurpitsasämpylät ovat syyskauden herkkuleivonnaiset. Kurpitsasose tekee näistä sämpylöistä vastustamattoman meheviä. Sämpylät maistuvat iltateellä tai lounaskeiton kaverina.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kurpitsasämpylät

  • 2 ½ dl haaleaa vettä
  • ½ palaa hiivaa
  • 2 ½ dl kurpitsasosetta
  • 2 tl mineraalisuolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1 dl kauraleseitä
  • 6-7 dl graham- tai täysjyväspelttijauhoja
  • ½ dl öljyä

voiteluun:

  • munaa

pinnalle:

  • kurpitsansiemeniä

Valmistusohje

Kurpitsasämpylät leivotaan helposti näin:

1.Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää kurpitsasose, mineraalisuola, siirappi ja kauraleseet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy. Jauhojen määrä riippuu kurpitsasoseen sakeudesta. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota kooltaan kaksinkertaiseksi.

2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 15 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille kohoamaan.

3. Voitele kohonneet kurpitsasämpylät munalla ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Paista sämpylöitä 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia.

Vinkki: Nauti kurpitsasämpylät kevyen tuorejuustolevitteen, yrttisen tuorejuuston tai avokadotahnan kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivot Sikke Sumarin rapeakuoriset aamiaissämpylät

X