Reseptit

Lakupaisti

Syksyn jännittävä paistin makupari syntyy lakritsinjuurijauheesta.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lakupaisti:

  • noin 1 kg poron tai nuoren hirven paistia tai lapaa
  • 1 rkl katajan tummia marjoja
  • 1 rkl puolukoita, variksenmarjoja tai karpaloita
  • 1 tl karkeaa suolaa
  • 1 dl vettä paistopannulle
  • 4 rkl voita pannulle

Lakritsisiirappikuorrutus paistille:

  • 3 rkl tummaa sokeria tai fariinisokeria
  • 1 1/2 dl sinappia (Dijon)
  • 2 tl lakritsijauhoa tai
  • 1 rkl murskattua kallioimarteen juurta
  • 2 rkl vettä tai paistolientä

Valmistusohje

1. Ota paisti huoneenlämpöön ja anna lauhtua kylmästä noin tunti ennen ruoan valmistusta. Hiero paistin pintaan katajanmarjat sekä happoiset marjat ja anna maustua.

2. Kuumenna pata tai tukeva paistinpannu.

3. Sulata pannulla voi ja ota lihaan rapea pinta kuumalla pannulla. Lisää kiehuvaa vettä sen verran, että paisti pysyy kosteana. Peitä pannu kannella tai foliolla/paperilla ja anna hiljalleen hautua puoli tuntia levyllä tai uunissa. Neste saa tiivistyä kypsentäessä. Lisää suola.

4. Mittaa kattilaan siirapin ainekset ja valuta nesteeksi paistoliemi. Keitä seos raskasliikkeiseksi.

5. Valuta kokoon keitetty siirappi paistin pinnalle ja nosta paisti 200-asteisen uunin ylälämmölle. Paahtaminen kiillottaa pinnan.

6. Tarjoa paisti reiluina viipaleina joko heti tuoreeltaan tai kylmänä leikkeleenä esimerkiksi sienisalaatin tai etikkasienten kanssa.

X