Reseptit

Lammaspiirakka

Lammaspiirakka sopii illanistujaisiin tai iltapalaksi. Kermaviilipohjainen taikina täytetään tässä reseptissä lampaanlihan ohella fetajuustolla, paprikalla ja oliiveilla.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 200 g kermaviiliä
  • 150 g voita tai margariinia
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

täyte:

  • 3 sipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 paprika
  • 400 g lampaan paistijauhelihaa
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 2 tl kuivattua oreganoa tai
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
  • 1 dl paloiteltuja oliiveja
  • 200 g salaatti- tai fetajuustoa
  • 1 pieni nippu hienonnettua persiljaa

voiteluun:

  • munaa

pinnalle:

  • seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Sekoita kermaviili ja pehmeä rasva keskenään. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Pane taikina jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen. Taikinan voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä.

Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet. Huuhdo ja halkaise paprika. Poista siitä kanta sekä siemenet ja kuutioi paprikanpuolikkaat.

Kuumenna pinnoitettu paistinpannu tai paistokasari ja lisää siihen jauheliha pienissä erissä. Mausta ruskistunut jauheliha mineraalisuolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Lisää sipulit, valkosipuli sekä paprika ja jatka paistamista, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Sekoita oliivit, paloiteltu salaatti- tai fetajuusto ja hienonnettu persilja muiden täyteaineiden joukkoon.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli puolet taikinasta levyksi ja nosta levy leivinpaperin päälle pellille. Levitä täyte taikinalevyn päälle. Kauli toinen levy kanneksi ja nosta se täytteen päälle. Ummista reunat hyvin ja taita ne piirakan alle.

Voitele piirakka munalla, pistele haarukalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista piirakkaa 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia tai kunnes pinta on kauniin värinen.

X