Reseptit

Lampaanfilee punaviinikastikkeen, peruna-juuressoseen ja seesamipinaatin kera

28.8.2014 Teksti: Sirkka Hirvonen Kuvat: Seppo Saarentola/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

4 (à 125 g) lampaan ulkofileetä
voita ja öljyä
suolahiutaleita
rouhittua mustapippuria

punaviinikastike:

2 dl punaviiniä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl sokeria
2 dl demi glacea
ripaus hienoa merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
nokare voita

Peruna-juuressose:

500 g perunoita
2 porkkanaa
1 palsternakka
1/2 mukulaselleriä
vettä
hienoa merisuolaa
nokare voita
kourallinen rucolaa

Seesamipinaatti:

300 g pinaatinlehtiä
vettä
ripaus chilihiutaleita
1 tl (seesami)öljyä
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl dl hienoa merisuolaa
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Lampaanfilee maistuu peruna-juuressoseen, seesamipinaatin ja punaviinikastikkeen kanssa.

Ota lampaanfileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Kuumenna voi sekä öljy pannussa, lisää fileet ja paista niitä noin viisi minuuttia, kunnes ne ovat joka puolelta kauniin väriset.

Ripottele lihan pinnalle suolahiutaleita ja rouhittua pippuria. Anna seistä hetki pannussa jälkilämmössä. Leikkaa fileet vinottain paksuiksi viipaleiksi.
Tarjoa fileet punaviinikastikkeen, peruna-juuressoseen ja seesamipinaatin kanssa.

Punaviinikastike:

Pane punaviini, balsamiviinietikka sekä sokeri kattilaan ja keitä kokoon, kunnes liemestä on jäljellä noin puolet. Lisää demi glace ja mausta kastike maun mukaan suolalla sekä mustapippurilla. Vatkaa kastikkeeseen nokare voita juuri ennen tarjoilua.

Vaivaton ja maukas kastikevaihtoehto:

Ellet halua tehdä kastiketta itse, osta 2 desilitran pakkaus valmista punaviinikastiketta (Via tai demi glace) ja kuumenna se.

Peruna-juuressose

Kuori ja paloittele perunat, porkkanat, palsternakka sekä mukulaselleri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta se merisuolalla. Lisää peruna- sekä juureskuutiot ja keitä ne pehmeiksi.

Kaada vesi pois ja survo peruna- sekä juureskuutiot. Lisää perunoiden joukkoon voi ja mausta sose maun mukaan merisuolalla. Sekoita soseen joukkoon huuhdottu ja kuivattu rucola.

Seesamipinaatti:

Huuhdo pinaatinlehdet ja pane ne kattilaan. Kaada päälle vesi ja lisää chilihiutaleet. Kiehauta lehdet kokoon. Valuta ne siivilässä. Lisää (seesami)öljy sekä sitruunamehu ja mausta pinaatti merisuolalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemenet.